Třicátník, defenzivní specialista, přinejmenším sto startů v nejvyšší fotbalové soutěži. Na inzerát se značkou zkušenost, který podala Zbrojovka před startem nové prvoligové sezony, se přihlásili tři uchazeči. Vedení klubu po všech s chutí sáhlo.

Po třináctém místě v loňském ročníku, který hyzdilo 53 obdržených gólů, brněnskou defenzivu vyztužili jedenatřicátníci krajní bek Tomáš Janotka, stoper Aleš Schuster a záložník Marek Kaščák. „Defenzivu jsme posílili, snad se zlepší. Jsou to zkušení fotbalisté. Pomůžou mužstvu i mladým hráčům," pochvaloval si brněnský trenér Ludevít Grmela.

Se zkušeností v obraně, kterou bude jistit nová brankářská jednička Václav Hladký, o čemž informoval Deník Rovnost jako první, se změní také styl hry. „Přišli hráči, kteří neodevzdávají zbytečně balon, protože se o něj sami pak neradi perou zpátky. Znamenají pomoc pro brankáře, kteří byli loni tak kritizovaní," doplnil brněnský kouč.

Janotka deset let válel v Olomouci, Schuster po odpykání tříletého trestu odehrál tři sezony v moldavském Kišiněvě. V obranné čtveřici je doplní prověřené duo Luděk Pernica a Martin Husár. „S Aldou Schusterem se mi hraje dobře. O mně je však obecně známo, že si se všemi stopery sednu," usmál se třiadvacetiletý Pernica.

Nová defenzivaTomáš Janotka: 31 let, pravý obránce, odchovanec Židenic, v první české lize odehrál za Olomouc 166 utkání a dal 15 branek

Aleš Schuster: 31 let, stoper, odchovanec LeRKu Brno, přišel z moldavského Kišiněva, v první české lize odehrál za Brno 101 utkání a dal 1 gól

Marek Kaščák: 31 let, defenzivní záložník, odchovanec Bardejova, přišel z Trnavy, v první české lize odehrál 95 utkání, gól nedal

Ten si zvyká na nového parťáka uprostřed obrany místo Jakuba Brabce, který se vrátil do pražské Sparty. „Odlišní jsou věkem, herně jsou docela podobní. Oba jsou rychlí a důrazní, i když Brába byl víc ztřeštěný. Alda se v kabině moc neprojevuje," srovnal je brněnský talent. Roli dirigenta si rozdělili. „Mluvíme oba rovnoměrně, trenér to po nás chce," sdělil Pernica.

Už příprava naznačila možnosti nově složené defenzivy. Zbrojovka ani jeden ze sedmi duelů neprohrála a obdržela jen sedm branek. „Neprohráli jsme, což něco ukazuje, ale góly jsme taky dostávali. Ještě se snažíme vypilovat bránění standardních situací," zmínil nedostatek Schuster.

Brno si hodně slibuje také od příchodu bývalého kapitána Sigmy Kaščáka, který v posledních třech sezonách nastoupil k 61 zápasům v nejvyšší slovenské soutěži za Trnavu. „Chtěli jsme tento typ hráče, protože budeme hůř čitelní pro soupeře. Dřív pro ně bylo jednoduché vědět, přes koho půjde balon. Kaščák týmu hrozně pomáhá i v organizační stránce defenzivy," podotkl Grmela.