Míří za dnešní exhibicí do Hodonína a také na křest vína, kterému propůjčil svoje jméno. Přiletěl právě v době, kdy se v českém fotbale rozhořel další fotbalový skandál. „Už nevím, kam bych utekl. V Itálii právě doznívá, tady začíná další," kroutí hlavou držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2003.

Co si o zatím utajeném skandálu o ovlivňování zápasů myslíte?

V Itálii jsme si toho užili dost. To jsou věci, které do sportu absolutně nepatří. Ti lidé už by neměli ve fotbale nikdy pracovat. Se sportem to nemá nic společného.

Pro koho je to nejhorší zpráva?

Je to velká rána pro celý český fotbal. Tohle období nebylo nijak zázračné. Přitom národní tým se už začíná zvedat, a teď se stane tohle. Všichni, kterých se to týká, musejí být tvrdě potrestaní a musí se začít znova od nuly.

Děláte ředitele v Juventusu, kde jste strávil podstatnou část své kariéry. Už jste si na tuto pozici zvykl?

Teď už se cítím dobře. Začátek byl ale docela rozpačitý. Nevěděl jsem, kam bych se zařadil. Je to jiné než fotbal na hřišti. Ale našel jsem si svoji parketu a cítím se pro Juventus docela užitečný.

Je vaše jméno zárukou, že se dá fotbal dělat čistě?

Máme v aféře našeho trenéra Conteho, ale to je něco jiného. Někteří hráči sázeli na své výsledky. Ti už se ve fotbale prostě nesmějí nikdy pohybovat. Náš kouč o tom prý něco věděl a neřekl nic, což je blbé obvinění. To se těžko dokazuje.

V sobotu hrajete v Hodoníně benefiční zápas s internacionály. Na koho se těšíte nejvíc?

Úplně na všechny. Přijede i trenér Uhrin, toho jsem strašně dlouho neviděl. Jsem rád, že se kluky podařilo sehnat, protože to není jednoduché. Na poslední chvíli jsme přemluvili i Karla Poborského, který si kvůli tomu zkrátil dovolenou s manželkou. To je hezké gesto. Pobavíme trošku lidi a vzpomínkami se vrátíme do historie. (úsměv)

Čekáte, že Poborský předvede něco ze své geniality, třeba svůj pověstný „portugalský" lob?

Karel vždycky vymyslel něco, co se zapsalo do paměti všech. Jeho dloubák byl nejhezčí a nejtěžší gól, který jsem kdy viděl. A nepřekvapuje mě, že ho dal, protože znám jeho technické kvality.

V květnu jste absolvoval maraton. Jste ve formě a chystáte se na další?

To ne. (smích) Bylo mi čtyřicet, tak jsem z toho byl dva dny v depresích. Cítím se v pohodě. Vždycky jsem maraton chtěl uběhnout, ale každému sportovci bych ho doporučil, aby si ho zkusil. Posledních pět kilometrů bylo fakt hodně tvrdých.

V Bořeticích na Břeclavsku pokřtíte víno, které ponese vaše jméno i tvář. Považujete se za vinařského experta?

To ne. Žádný expert nejsem. O víno se trochu zajímám, jelikož jedenáct let žiju v okolí Piemontu, což je kraj vína, především červeného. Pár vinařství jsem tam objel, bohužel jsem neměl žádnou příležitost tady u nás na Moravě. Můj kamarád každý rok přiváží na mnou pořádaný golfový turnaj tyhle dobroty, a samozřejmě moravskou slivovici. Ani nevím, jak to přišlo, ale začal jsem se o víno zajímat víc.

Bude vaše značka chutnat i v náročné Itálii?

Určitě. Tohle víno tam ještě nebylo. Věřím, že bude chutnat. Italové si na víno potrpí. Věřím, že tento kousek nebude mít problém uspět.