Opavský rodák Petr Pavlík neočekává, že při zápase hrozí něco podobného jako před týdnem. „Nemyslím si, že něco takového byť jen náznakem nastane s námi. Minulý týden se to dalo čekat, Baník a Opava jsou největší rivalové, mají to k sobě blízko,“ uvažuje brněnský obránce, který už je v pořádku po zásahu balonem, kvůli němuž nedohrál prvoligový duel v Hradci Králové.

Policie už za sobotní řádění obvinila šest lidí, dva z nich za ničení plotu. Opravu zaplatí opavský klub, který částku bude vymáhat po obviněných. „Otec říkal, že to bylo jak ve válečné zóně. Stál v domě u dveří a jen sledoval, jak všude kolem létají kameny a cihly. Měl strach vyjít ven,“ řekl majitel domu Petr Ježek, který v té době pobýval v zahraničí.

Čtěte také: Nulová střelba? Od biče trenér Zbrojovky raději upustil

Vzájemné bitvyZbrojovka narazila na Opavu v zimní přípravě a zvítězila 3:1, v létě oba týmy remizovaly 2:2. K poslednímu soutěžnímu vzájemnému utkání došlo ve druhé lize v sezoně 2011/2012. Doma Brňané podlehli 0:1, v Opavě vyhráli 4:1. V nejvyšší soutěži se kluby naposledy střetly v ročníku 2004/2005, vždy zvítězil domácí tým.

Podle něj se někdo má otázkou fotbalového násilí intenzivně zabývat. „Mělo by se to řešit nahoře. Co se tady stalo, s fotbalem nemělo nic společného,“ dodal.

Pavlík za Opavu nastupoval pouze v žácích, pak přestoupil právě k ostravskému úhlavními rivalovi, se kterým poprvé okusil nejvyšší soutěž. „Kluci v kabině tehdy měli připomínky, ale spíš takové hecovačky v mládí, všechno bylo v pohodě,“ pravil.

Opavské fanoušky si přitom nemůže vynachválit. „Když jsem byl hodně mladý, chodil jsem na Opavu ještě v první lize a na stadion se vešlo snad osmnáct tisíc lidí. Opavští fanoušci jsou skvělí a podporují domácí tým. Doufám, že to pomůže i nám, nahecuje a vyburcuje k výbornému výkonu, který bude stačit k postupu,“ přál si devětadvacetiletý Pavlík.

Čtvrtfinále se odehraje jednokolově a Zbrojovka má jediného druholigového soka. „V Opavě jsem ještě nehrál, bude to návrat se vším všudy úplně ke kořenům a podpořit mě přijde určitě rodina i přátelé. Těším se a jedeme si pro postup,“ doplnil brněnský zadák. Duel přenášejí kamery České televize.

Čtěte také: Točila se mi hlava a brněly mě nohy, líčil Pavlík direkt míčem