Znojemský fotbalový klub se po včerejšku přiblížil vytouženému posunu do nejvyšší české soutěže. Jeho stadion v Husových sadech ve středu navštívil svazový boss Miroslav Pelta. A Znojmo podpořil. „Odjíždím s velkým optimismem. Vidím tady eminentní zájem města i Jihomoravského kraje udělat vše, aby Znojmo hrálo Gambrinus ligu," sdělil.

Klub chce co nejdřív zahájit rekonstrukci stadionu, který nesplňuje prvoligové podmínky, a požádat ligové shromáždění o výjimku. Jednou už neuspěl, ale teď má silnou podporu. „Vidím hodně blízko, že první ligu ve Znojmě zrealizujeme. Tak na sedmdesát procent," odhadoval prezident klubu Ota Kohoutek.

Pelta se ve středu sešel na stadionu s ním, hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a znojemským starostou Vlastimilem Gabrhelem. „Dneska kluby zchudly a většinou mají problémy vůbec udržet vlastní rozpočet. Jestliže je tady některý schopný udělat rozpočet v desítkách milionů korun, chceme jej podpořit. Musíme hledat společné řešení, s tím nemůže hazardovat," doplnil předseda Fotbalové asociace České republiky Pelta.

Ligové shromáždění

Situace Znojma teď závisí na verdiktu profesionálních klubů. V sobotu bude valná hromada fotbalové asociace, na níž se dohodne termín svolání ligového shromáždění. To do konce příštího týdne rozhodne o znojemském osudu.

Pelta ještě před ním bude jednat se zástupci klubů. „V žádném případě jsem nikomu neslíbil výjimku. Doteď jsme nikdy žádnou neudělili a neplánujeme ji ani v případě Znojma. Ale chceme preferovat sportovní hledisko a v co nejkratší době stanovit podmínky," řekl Pelta.

Reálně nyní vypadá varianta, že Znojmo odehraje polovinu sezony v Brně nebo na hřištích soupeřů a druhou už na svém stadionu. „Když můžeme získat peníze, jsme ochotní ze Znojma odejít, ale jen na minimální dobu. Nejspíš budeme hrát někde jinde půl roku," pronesl Kohoutek.

V tom případě absolvuje Znojmo podzimní část nejvyšší soutěže v Brně. „Znojmu umožníme, aby na Srbské hrálo," potvrdil včera Deníku Rovnost majitel Zbrojovky Václav Bartoněk.

Město Znojmo už chystá kroky k získání projektové dokumentace. Záměr musí odsouhlasit 18. června městské zastupitelstvo a o dva dny později i jihomoravští radní. „Chceme, aby se první liga hrála ve Znojmě i za cenu nějaké časové úlitby. Důležité je, aby se ve městě hrálo aspoň od poloviny sezony. Můj první úkol teď bude setkání s projektantem," uvedl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Velkou podporu má Znojmo i u jihomoravského hejtmana. „Připravíme společný projekt, do něhož zapojíme veřejné peníze ministerstva školství, Jihomoravského kraje i města Znojma. Věříme, že před ligovým shromážděním pro Znojmo nejvyšší soutěž obhájíme," pravil Hašek.

I když před rokem neudělila fotbalová asociace výjimku Ústí nad Labem, podle Pelty je jihomoravský klub v jiné pozici. „V Ústí chyběla politická vůle města, tady je to opačně. Když tu vládne euforie, nesmíme ji propásnout. Ve Znojmě může vzniknout nádherný stadion, i když v současném stavu má hodně negativ," dodal svazový šéf.