VYBERTE SI REGION

Pět "staro"nových. A Zbrojovka slaví

Brno - Brněnští fotbalisté v letošní Gambrinus lize poprvé vyhráli, pomohli jim Lejsal, Dřížďal, Hudec, Michálek a Došek.

18.8.2010 3
SDÍLEJ:

Zbrojovka Brno - Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Risk, který náramně vyšel. Trenér Karel Večeřa zařadil do základní sestavy Zbrojovky Brno čtyři fotbalisty, jež pod ním v Gambrinus lize ještě nenastoupili. Do branky si stoupl Martin Lejsal, v obraně dřeli František Dřížďal s Martinem Hudcem. A na posledních osm minut vyběhl uzdravený útočník Tomáš Došek.

Zbrojovka porazila Mladou Boleslav 3:1 a připsala si první letošní body. „Všichni asi měli obavy, jak jejich zařazení dopadne. Ale něco se po čtyřech porážkách už muselo změnit, trenér šel do rizika a mužstvo zápas zvládlo dobře,“ soudil legendární brněnský kanonýr a Fotbalista roku 1977 Karel Kroupa.

1. Lejsal
Do brněnské branky se postavil naposledy loni v dubnu. Po ročním angažmá v nizozemském Heerenveenu, které ukončilo vleklé zranění ramena, trénoval až do minulého týdne individuálně.

Jenže pětiměsíční zápasová pauza se na něm neprojevila. Působil jistě, spolehlivě stahoval centry, dirigoval obranu a fantastickým zákrokem vychytal Mendyho. „Vždy byl velký brankářský talent a ukázal, že to stále umí prodat. Jen si musí uvědomit, zda v Brně chce zůstat,“ uvedl mistr ligy z roku 1978 Kroupa.

Lejsalovi končí smlouva v Brně v lednu, jenže vytáhlý gólman, který před časem patřil do širšího reprezentačního kádru, pošilhává po zahraničí.

Zbrojovce se však zatím určitě hodí. „Tomáš Bureš si potřeboval odpočinout. I když Martin půl roku nechytal, neměl jsem dilema ho nasadit. Spíš jsem nevěděl, zda nastoupí on, protože v minulosti se mu několikrát na poslední chvíli něco stalo, nebo v utkání odstoupil. Jsem rád, jak duel odchytal a věřím, že nám v podzimní části pomůže,“ hodnotil ho brněnský kouč Karel Večeřa.

2. Dřížďal
Devět měsíců vynechal kvůli potížím s vyhřezlou ploténkou krční páteře. Proti Středočechům se sice na těžkém terénu hledal, ale svým zkušenostmi dvaatřicetiletý Dřížďal zvládá pozici pravého beka lépe než před ním Červinek nebo ortodoxní levák Husár. „Výpadek byl na něm patrný ani ne tak po fyzické stránce, jako spíš v herním projevu. Některé přihrávky nebyly ideální, což je po takové pauze logické. S každým zápasem se zlepší,“ byl přesvědčený někdejší brněnská ikona Jan Maroši.

3. Hudec
Olomoucký stoper přišel do Brna teprve minulý týden. Ač v minulém roce stihl v Koblenzu vinou zranění jen pět utkání, 132 ligových startů ho v osmadvaceti letech předurčuje jako stabilního stopera vedle Jana Trousila. „Teprve se v obraně sehrává, ale určitě bude přínosem. Všechny změny týmu prospěly, vedle nových hráčů povyrostli i střední záložníci Dostálek s Poláchem,“ pochválil Maroši.

4. Michálek
Na pravém kraji záložní řady Brnu dlouho chyběl rychlostní typ stvořený pro tento post. Tomáš Michálek i ve dvaatřiceti letech piloval „lajnu“ a jeho pohyb dělal mladoboleslavským zadákům velké problémy. „Dal gól, což je skvělý začátek, i když ještě jednu šanci zahodil. Má zkušenosti ze spousty ligových zápasů,“ připomněl Kroupa jeho už 179 bitev v nejvyšší soutěži.

5. Došek
Čtyři měsíce dělily jeho 255. a 256. prvoligový start v nejvyšší soutěži. Proti Středočechům naskočil na posledních osm minut a fanoušci jeho jméno dlouho vyvolávali. Spolu s Rabušicem může bijec Došek opět vytvořit údernou dvojici. „Vždy byl svou bojovností a zarputilostí platný. Když bude zdravý, patří i s ostatními čtyřmi do základní jedenáctky. A Brno půjde vzhůru,“ dodal Maroši.

Pětice nováčků:

Martin Lejsal

Post: brankář

Věk: 27 let

Předchozí zápas za Brno: 19. dubna 2009 proti Žižkovu (0:2)

V 1. lize: 75 utkání/0 gólů


František Dřížďal

Post: pravý obránce

Věk: 32 let

Předchozí zápas za Brno: 21. listopadu 2009 proti Českým Budějovicícm (0:3)

V 1. lize: 35/1


Martin Hudec

Post: stoper

Věk: 28 let

Předchozí zápas za Brno: nikdy

V 1. lize: 132/15


Tomáš Michálek

Post: pravý záložník

Věk: 32 let

Předchozí zápas za Brno: nikdy

V 1. lize: 179/35


Tomáš Došek

Post: útočník

Věk: 32 let

Předchozí zápas za Brno: 24. dubna 2010 proti Jablonci (0:1)

V 1. lize: 256/73

Autor: Jaroslav Kára

18.8.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies