Osmadvacetiletý ofenzivní záložník přišel z Příbrami a na jihu Moravy podepsal tříletou smlouvu. Zatím se stal jedinou posilou jedenáctého celku uplynulého ročníku nejvyšší soutěže. „Přišel jako náhrada za Pavla Zavadila. Doufáme, že to bude posila, ke které vzhlížíme,“ má jasno brněnský kouč Svatopluk Habanec.

Nová posila fotbalové Zbrojovky Tomáš Pilík.
Pilík má nahradit Zavadila. Nechci, aby mě s ním lidé srovnávali, říká

Srovnání v sezoně 2016/2017
PAVEL ZAVADIL:
16 zápasů
2 góly a 2 asistence
7,1 % úspěšnost střelby
79,4 % úspěšnost přihrávek
14 přihrávek do šance
115 rozehraných standardek

TOMÁŠ PILÍK:
29 zápasů
8 gólů a 7 asistencí
15,7 % úspěšnost střelby
70,6 % úspěšnost přihrávek
30 přihrávek do šance
160 rozehraných standardek

Pravda je, že jak Zavadil, tak Pilík mají v popisu práce tvoření hry. Oba zdobí přehled a vytříbená kopací technika. Rozdíly přináší věkový rozestup mezi hráči. Zavadil je o jedenáct let starší. „Pilík to bude mít těžké, všichni ho budou srovnávat s Pavlem ať chce, nebo nechce, ale může být ještě lepší. Logicky je rychlejší směrem dopředu, určitě si víc dovolí jeden na jednoho, Zavoš vzhledem k věku volil spíš delší balony. Pilda potáhne míč, může utéct po křídle,“ porovnává je bývalý prvoligový útočník Petr Švancara.

Se Zavadilem nastupoval za Zbrojovku, s Pilíkem v Příbrami. „Pilda je v sestavě použitelný na víc postech, může hrát klidně útočníka, jeho síla je však pod hrotem nebo v záloze, klidně i na kraji. Pro Zbrojovku má větší potenciál díky věku, to je realita,“ říká Švancara.

Přestože Zavadil umně rozdával balony a dirigoval rytmus brněnské hry, občas se objevovaly hlasy, že ji zpomaluje. Pilík určitě přinese přímočarost. „Má v sobě větší dynamiku a rychlejší vedení míče do útoku. Zatímco Zavoš si spíš hlídal prostředek, Pilda je schopný častěji doplnit spoluhráče ve velkém vápně a dát góly z odražených balonů. Má slušnou i levou nohu, není ortodoxní pravák,“ připomíná Švancara.

Zavadil se loučil s brněnskými fanoušky.
Konec špílmachrů v Brně. Po Poláchovi odchází Zavadil

Na brněnského nováčka dopadne nejen role špílmachra, ale také odpovědnost za mladší spoluhráče. „Asi ji nějakým způsobem převezmu, v kabině jsem jeden ze starších a zkušenějších, nebude to však určitě jenom ně mně,“ přijímá Pilík.

Po odchodu Zavadila potřebuje Zbrojovka nového lídra na hřišti i v kabině. „Pilda je v pohodě kluk a v ligové kabině sedí od šestnácti let, zkušenosti má velké. Nepodělá se z negativních věcí, v Příbrami hrál deset let o záchranu, takže musí být neskutečně psychicky silný. Nemá problém vzít si v devadesáté minutě míč a kopnout za stavu 0:0 penaltu. V Příbrami se neschovával, což se mi na něm vždycky líbilo. Očekávám od něho velké věci, patří k nejlepším nákupům Zbrojovky, zajímalo se o něj snad šest týmů,“ uvažuje Švancara.

Vizualizace stavby velkého městského okruhu mezi Husovickým tunelem a tunelem pod Vinohrady. Ilustrační foto.
VMO nabírá další zpoždění. Stavbu vinohradského tunelu komplikuje složitý terén

Před startem sezony si Pilík jenom musí vyjasnit rok a půl staré extempore, při němž popichoval fanoušky na stadionu v Srbské ulici. Ti na něj pískali, když na poslední chvíli stáhl avizovaný přestup do Brna. „Emoce patří k fotbalu a máme v plánu besedu, aby si to s fandy vyříkal. Pildovi to trošku leží v hlavě, trápí ho to a chce vše probrat. Stejně jako já však ví, že největší omluvenky se píšou na hřišti. Věřím, že tým potáhne a fanoušci ho přijmou mezi oblíbené hráče,“ doplňuje Švancara.