V rozhovoru s českými novináři po sobotním vítězství nad Kolínem nad Rýnem 1:0 Polák připustil, že poté co jej Magath kvůli špatným výkonům přestal nasazovat do zápasů, uvažoval i o změně dresu. "Člověku se honí hodně věcí hlavou. Ale řekl jsem si, do zimy je času hodně. Kdybych se zasekl, to by taky nic nepřineslo. Tak jsem se snažil trénovat dál a jsem rád, že se to teď obrátilo," těší hráče, který nastoupil v základní sestavě Wolfsburgu v posledních dvou ligových zápasech a jeho tým v každém z nich získal tři body.
To, jak se český defenzivní záložník postavil k vyřazení z mužstva, podle něj přesvědčilo trenéra Magatha, aby mu dal druhou šanci. "On mi sám řekl, že i když mě potom nedával do zápasů, že si zasloužím tu šanci být zpátky. Že vidí, že tvrdě makám, že trénuju, že dřu a že jsem to nevzdal," popsal recept, jak si získal důvěru kouče pověstného svojí náročností.
"Je určitě specifický. On chce jenom úspěchy, a proto to pořád do toho mužstva pere a pere," charakterizoval Magatha, pod jehož vedením získal Wolfsburg v roce 2009 v bundeslize mistrovský titul. Podle Poláka má však kouč i lidské stránky a dokáže ocenit svěřence, když odevzdávají maximum. "Samozřejmě, příprava je náročná, ale ustát se to dá," uvedl bývalý hráč Brna, Liberce a Norimberku, který do Wolfsburgu přišel před rokem z Anderlechtu Brusel.
I když se jeho současnému zaměstnavateli na podzim nedařilo, návratu do Německa Polák nelituje. "Každý, kdo by byl na mém místě, by to udělal. Bundesliga je mnohokrát lepší než belgická liga, jsou tady plné stadiony, i ta země, všechno to okolo, zázemí, nedá se to srovnat. Neváhal jsem," vrátil se ke svému přestupu.
Z jeho působení na severu Německa má asi největší radost jedna z osmi zimních posil "Vlků", český reprezentační záložník Petr Jiráček, kterému Polák hodně usnadňuje jeho začátky v novém klubu. "Já rád pomůžu, nemám s tím problém," podotkl k tomu zkušenější fotbalista, který Jiráčkovi dělá i tlumočníka při jeho prvních kontaktech s německými novináři.
"Pomáhám mu se vším, co potřebuje. Když by potřeboval něco s bankou nebo nějaké dopisy, cokoli se zeptá nebo nějaké přeložení," vyjmenoval Polák své "služby". Je rád, že má v týmu krajana, s nímž v sobotu naskočil i do základní sestavy zeleno-bílých proti Kolínu nad Rýnem.
"Já jsme hlavně spokojený, že jsem mohl nastoupit a že jsme vyhráli. Nic důležitějšího není," řekl k sobotnímu duelu ve Wolfsburgu, který má na začátku jara těžký los. Už příští týden změří síly s favorizovaným Bayernem Mnichov.
Zda by se po boku Jiráčka mohl objevit také v národním mužstvu nebo dokonce na blížícím se fotbalovém mistrovství Evropy, Polák prý neřeší. "To nevím, jestli je otázka pro mě. Nejdřív musím já hrát pravidelně a potom třeba uvidíme, jak se situace vyvine," nevzdává úplně svou reprezentační kariéru, během níž zatím nasbíral 57 startů a sedm gólů. Naposledy se v národním dresu však objevil loni v březnu v zápase s Lichtenštejnskem. Od té doby od trenéra Michala Bílka šanci nedostal.