Jaký byl první zápas v brněnském dresu?

Užil jsem si ho moc. Vyhráli jsme, vzadu jsme udrželi nulu a myslím, že výkon nebyl na první zápas špatný. Šlo už vidět, co chceme hrát, trpělivě jsme si za tím šli a jedna branka nám stačila, takže spokojenost.

Rozuměl jste si s litevským reprezentantem Kijanskasem?

Neměli jsme žádné problémy, pohoda. Vždycky řekl něco mně, já to pak předal týmu. Co jsme chtěli, to jsme si navzájem sdělili a docela to podle mě šlo. Myslím, že spolu můžeme fungovat.

Lukáš Vraštil
Narozen: 10. března 1994 v Jilemnici
Výška/váha: 184 centimetrů/75 kilogramů
Pozice: střední obránce
Předchozí kluby: Sokol Železnice, Mladá Boleslav, Ústí nad Labem, Baník Ostrava
Bilance v první lize: 22 zápasů/1 gól
Reprezentace: U16 – 3/0, U20 – 1/0, U21 – 1/0

Trenér Habanec chce už od stoperů konstruktivní rozehrávku. Kladl na ni důraz i v utkání se Sankt Pauli?

Den před duelem jsme si zkusili zakládání útočné fáze, to jsme se snažili do hry dostat, ale šlo samozřejmě o první zápas. Jsme na začátku práce, takže to ještě nebylo takové, jak si trenér Habanec představoval. Myslím, že nějaké okamžiky se objevovaly a budeme jenom lepší. Budeme hrát, co chce.

Představují jeho požadavky pro stopera netradiční úkol?

Rozehrávka samozřejmě má vzejít už od nás, musíme dát impulz týmu a tvář rozehrávce, abychom už odzadu věděli, co chceme hrát. O to jsme se snažili. Samozřejmě soupeř byl silný, sem tam nás napadal, nebylo to úplně jednoduché, ale myslím, že jsme to zvládli. Rozehrávku jsme tady cvičili jen jednou na tréninku, bude to lepší a dostaneme ji víc do hry.

Počítal jste, že ještě přestoupíte, když jste s Mladou Boleslaví odcestoval na soustředění do Rakouska?

V Boleslavi jsem ze začátku přípravy dostal zprávy, že mě nikam nepustí, ale pak se situace změnila, a najednou klub neměl problém s mým odchodem. Zájem Brna byl eminentní a největší. Dopadlo to takhle a jsem rád, že mi Zbrojovka dala šanci a mohl jsem sem přestoupit.

Jak po pár dnech vnímáte vaše rozhodnutí přestoupit?

Byl to rozhodně dobrý krok, jsem moc spokojený. Vše funguje, jak má, nálada a atmosféra je skvělá. Jsem nadšený a rád, že jsem přestoupil.

Na jaře jste pravidelně hrál v dresu ostravského Baníku, rozhodoval jste se i podle vytížení na hřišti?

Přesně tak, pro mě je hrozně důležité, abych někde hrál. Nemám záruku, že budu v Brně, ale udělám všechno, abych nastupoval a týmu se dařilo. Konkurence v Boleslavi byla obrovská a bohužel se mi nepovedlo se prosadit, ale ve fotbale je to každou chvíli jinak. V Boleslavi se mi teď nedařilo, třeba přijdu do Brna a bude to jiné, odehraji celou sezonu.

Kádr Zbrojovky se přes léto obměnil, jak vidíte jeho sílu?

Kvalita mi připadá dobrá a jak řekl Franci Litsingi, můžeme hrát o špičku tabulky. Nebojím se toho.

Takže plán bude navázat na loňskou brněnskou sezonu zakončenou šestou příčkou?

Kdybychom dopadli jako loni, myslím, že se nikdo zlobit nebude. Samozřejmě čím výš, tím líp. Šesté místo loni byl velmi dobrý úspěch a budeme spokojení, když na něj navážeme.

Pomáhají vám Jan Štohanzl s Jakubem Řezníčkem, které znáte už z Mladé Boleslavi?

Kluci mi pomůžou a jsem rád, že aspoň někoho tady trošku znám.

Řešíte stěhování do Brna?

Zatím se koukám na nějaké byty přes internet, ale není potřeba si s tím lámat hlavu. Jsme na soustředění, koncentrujeme se na poslední přípravný zápas a až přijedu do Brna, budu řešit, kde složím hlavu. (smích)

Do Kaprunu vás dovezl vedoucí týmu a v loňské sezoně prvoligový útočník Libor Došek. Je dobrý osobní šofér?

Těšil jsem se a byla to pro mě čest. Řidič je výborný. Kluci se mi smáli, že jsem mu trošku skočil do zadku, ale shodli jsme i s kondičním trenérem, že Libor jezdí opravdu bezpečně a vůbec jsem se nebál. (úsměv)