Mezi kluby z Brna a okolí panuje rivalita čistě sportovní. Klacky pod nohy si prý zdejší funkcionáři nehází. „S kolegy z ostatních klubů se léta známe, hrávali jsme spolu. Strašně si pochvalujeme, jak teď soutěž vypadá, vládne mezi námi kamarádská rivalita. V divizi byla situace jiná, spousta týmů a trenérů se chovala nadřazeně a nás považovala za nějaké žebráky," popisuje sportovní ředitel Bohunic Luboš Kučerňák.

Přátelské vztahy v krajském přeboru potvrzuje i Kovanda. „S ostatními trenéry na kávu nechodím. Ale před zápasem si popovídáme a třeba si prozradíme něco o taktice našich soupeřů," usmívá se ivančický stratég.

Slovo derby v takovém počtu týmů z jednoho města trochu ztrácí svůj náboj. „Nemyslím si, že derby kvůli velkému počtu ztratí lesk. Hráči si je pořád užívají, navzájem se dobře znají, protože spousta z nich vystřídala v Brně víc oddílů, někteří třeba hráli i za Zbrojovku. Pořád se hecují a štengrují. Ale jen v dobrém, bez nevraživosti," prozrazuje Kučerňák.

Atraktivitu neztrácí brněnské zápasy ani podle bystrckého trenéra Bohumila Smrčka. „Pořád hrají týmy z různých městských částí. Pro každou je prestižní porazit tu další," myslí si.

Adepti na postup

Právě z brněnských týmů dost možná vzejde na jaře vítěz krajského přeboru, který poskočí do divize. „Favorizuji trojici Sparta Brno, Moravská Slavia a Ráječko. Tedy dva kluby z Brna. Ale zvědavý jsem i na exdivizní Bohunice a Bystrc," říká Kovanda.

Ten považuje v Ivančicích za největší derby duely s Moravským Krumlovem. „Když sem přijedou brněnské týmy, není to z tribun nějak ostré. Nikdo tady na Brňáky nenadává," podotýká Kovanda.

V brněnských klubech neznají hráči a trenéři dobře jen své soupeře, ale i jejich stadiony. „Nejtěžší zápasy jsou asi na brněnské Spartě. Má hezký stadion, letos jsme tam už dostali nátěr. Ale nejhorší hřiště je v Moravském Krumlově, tam do údolí nesjede ani autobus a nikdy se nám tam nedařilo," zamýšlí se bohunický Kučerňák.

DAVID NEKVINDA