Co si slibujete od krajských mítinků, které odstartovaly v úterý na jižní Moravě?

Chceme objet všechny kraje a věříme, že to přinese výsledky. Potřebujeme podporu všech. Jdeme do regionů poznat místní politiky, získat jejich důvěru. Český svaz tělesné výchovy (předchůdce ČUS – pozn. red.) měl problémy, stál na pokraji bankrotu. Trvá, než ukážeme, že to myslíme vážně a neřídíme jen centrálně z Prahy.

Lze ještě na krajské úrovni zvýšit podporu sportu?

Většina krajů je v situaci, kdy hospodaří s přebytkem. Vidíme potenciál získat peníze na provozní část pro okresní či krajské organizace České unie sportu, nebo i pro okresní orgány Fotbalové asociace České republiky.

Jak může z aktivity České unie sportu profitovat Jihomoravský kraj?

Jižní Morava je příklad toho, jak se dobře uchytil fotbalový projekt Bezpečná branka (reakce na smrtelné úrazy dětí kvůli pádům branek – pozn. red.). Máme příslib, že Česká unie sportu získá prostředky na svoji činnost od kraje. Velké téma nového zákona jsou i investice do sportovní infrastruktury, kde je potřeba třicetiprocentní účast občanského sdružení. Chceme spoluúčast rozložit třeba na deset procent kraj, deset žadatel a deset procent obec.

Pro zvětšení klikněte.

Firmy se do vrcholového sportu investovat zdráhají. Vede u fotbalových klubů cesta například přes spoluvlastnictví fanoušků?

Je to případ Bohemians 1905, ale situace vyplynula spíš ze zoufalství. Podle mě to není cesta, v západních zemích sice spoluvlastní kluby občanská sdružení, ale mají úplně jiné hlavní zdroje příjmů. Televizní práva, suvenýry, vstupné. To je v českých podmínkách nemožné. Musí zde být komerční vlastník, který generuje prostředky z jiné činnosti, protože fotbal ani kolektivní sporty se neuživí samy.

Zabývá se stát dostatečně problematikou podpory sportu?

Komunikace se zintenzivnila, máme oporu v ministru Chládkovi, který sport podporuje. Ministr financí Babiš navíc prohlásil, že sport dostane od roku 2016 o tři miliardy korun víc a peníze půjdou přes rozpočtovou kapitolu ministerstva školství. Myslím, že český sport by se měl přiblížit prostředkům, které dostává kultura.