Přesto se objevilo množství překupníků, kteří se snaží na benefičním duelu vydělat. Vstupenku v hodnotě 99 korun prodávají na internetu či sociálních sítích za trojnásobek, objevila se i nabídka pět set korun za jeden lístek. „Ukazuje se lidská stránka některých lidí. Mrzí mě, že se najdou tací, kteří se na zápase snaží vydělat. Nechtěli jsme na utkání zbohatnout, proto jsme dali směšnou cenu, stovku nikdo neřeší. Taky jsme je mohli dát za pětistovku a určitě kapacitu vyprodáme," mrzí loučícího se fotbalistu Švancaru.

Organizátoři zápasu se do marného boje s překupníky nepouštějí. „Nemůžeme dělat nic, než hlídat před stadionem, na víc nemáme kapacitu. Najdou se někteří kluci, které takové jednání štve a budou na nabídku lístků za vyšší cenu reagovat. Když se s prodejcem setkají, zavolají pořadatelskou službu, nebo to vyřeší sami," podotýká jeden z tvůrců exhibičního duelu Marek Fišer.

Švancara varuje

Do prodeje šlo 23 tisíc lístků, které zmizely za deset dnů. Počet zájemců, kteří nechtějí o jedinečný duel přijít, ovšem kapacitu nebývale překračuje. „Apeluji na všechny chytráky, kteří chtějí prodávat lístky bokem, že je za to může někdo napadnout," upozorňuje Švancara.

Za Lužánkami se fotbalové střetnutí uskuteční po čtrnácti letech. Někteří diváci by za lístek zaplatili i víc než 99 korun. „Jelikož jde o rozlučku Švanciho a po letech se otevřou Lužánky, klidně bych za takový duel dal i čtyři stovky. Ale jednání překupníků je hajzlovina, pětistovka mi opravdu přijde moc," zlobí se dlouholetý příznivec Zbrojovky Karel Šimoník.

Zakročit proti překupníkům nemůže ani policie. „Pokud lístek prodá jednotlivec, nic se neděje. Je to ústní smlouva, kterou obě strany přijaly. Když koupím lístek za sto korun, prodám za tři sta a vy jej koupíte, tak s cenou souhlasíte. Problém nastane v případě, že se vstupenky prodávají organizovaně a vznikají daňové úniky. O tom ale zatím nevíme," sděluje jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Původně pořadatelé oznámili, že lístky budou prodávat po dvou kusech. Nakonec si mohl kdokoli nakoupit neomezený počet. Překupníci jich na internetu nabízejí i padesát. „Chtěl jsem, aby na zápas přijeli lidi z Tišnova nebo Blanska, kteří chodili už za Lužánky. Ti vyslali jednoho zástupce, který nakoupil celé ulici či vesnici. Mrzí mě, že se kvůli překupníkům nedostanou na utkání fanoušci, kteří na něj opravdu chtěli," dodává Švancara.