Drama až do závěrečného kola přinesl letošní ročník jihomoravského krajského přeboru ve fotbale. Moravské Slavii stačila v posledním duelu k prvenství remíza. Přesto se z triumfu radovaly Bohunice, oslavy jejich hráčů propukly až dvě minuty po vítězství 4:1 s Kuřimí, kdy teprve skončil zápas „Morendy" v Bosonohách.

Po podzimu vedli svěřenci bohunického trenéra Lukáše Kříže tabulku bez jediné porážky s čtyřbodovým náskokem před Moravskou Slávií. „Tušili jsme, že naše podzimní tažení, kdy se nám všechno dařilo a přálo nám i štěstí, se těžko může opakovat," bilancuje sportovní ředitel klubu Luboš Kučerňák. „Hned v úvodu jara přišla domácí prohra s naším pronásledovatelem, k tomu někteří naši mladí hráči podlehli uspokojení a postupně přišla i zranění Damborského, Krejčího, Hlavoně, Fialy a nakonec i opory obrany Píška," dodává Kučerňák.

Výhry na závěr

A tak následovaly i další porážky od Bystrce, v Moravském Krumlově a nejtěžší 0:4 v Bosonohách. Bohuničtí v tabulce klesli až na třetí příčku a naděje na prvenství se zdály ztracené. Čtyři závěrečné výhry a zakolísání Morendy v posledním duelu v Bosonohách, kde prohrála 1:2, však znamenaly triumf v soutěži.

A po roce možnost vrátit se zpátky do divize. „I když jsme na jaře získali o deset bodů méně než na podzim, tým se nakonec vyrovnal s dočasným poklesem formy i zraněními, proto je naše prvenství ve velmi kvalitní soutěži zasloužené. Ostatně jsme na jaře vybojovali i pohár a získali tak double," soudí Kříž.

Pochvaluje si skvělou partu hráčů, v níž se střelecky prosazoval především devatenáctiletý Nikolas Burčík se sedmnácti góly, sekundoval mu o čtyři roky starší Filip Damborský s dvanácti brankami.

Mezi brněnskými kluby vzrostl v jarní sezoně skeptický a někdy přímo odmítavý vztah k divizní soutěži. Hovořilo se o neatraktivní soutěži se soupeři z daleké Vysočiny. A funkcionáři Bohunic i z obavy ze značného vzrůstu nákladů postup zamítli. „Museli bychom tým doplnit o tři či čtyři posily odjinud, to se příčí naší koncepci výchovy vlastních hráčů. Naši mladí borci potřebují ke zvýšení kvality ještě aspoň rok v krajském přeboru, který má v našem kraji vysokou kvalitu," říká předseda bohunického klubu Lubomír Němec.

Moravská Slavia má slavnou tradici a teď zažívá výrazný vzestup. Tři roky za sebou postupuje z fotbalového suterénu na výšiny, zastavily ji až v posledním zápase Bosonohy. Zásluhou gólu Veselovského v úvodním jarním kole se tým ze Starého Brna dotáhl jen bod za Bohunice. V polovině jara přišlo drobné zakolísání, vysoká porážka 1:4 ve Vojkovicích a domácí prohra v derby s Bystrcí.

Pak už následovala série výher, jenže závěrečný zápas v Bosonohách rozhodl. „Naše výkony charakterizuje výrazně ofenzivní hra s produktivní střelbou," povídá trenér Morendy Libor Danihelka. „ V ročníku jsme nastříleli daleko nejvíc branek, náš střelecký průměr činí skoro tři góly na zápas. Další důvod úspěchu je kádr zkušených hráčů, mnozí z nich nastupovali ve vyšších soutěžích. Kršák, Záruba a Svoboda jsou taky v nominaci krajského výběru na mistrovství Evropy amatérů v Irsku," dodává.

Odchod kanonýra

K oporám patřil gólman Lukáš Maňák, který zacelil ztrátu po odchodu Patrika Lengála. Funkcionáři chtějí jeho hostování ze Slovácka v létě proměnit na přestup. Výrazně se zlepšoval ofenzivní středopolař Petr Svoboda, střelecky zářil Radim Záruba.

K dvanácti podzimním přidal na jaře dalších patnáct branek a stal se nejlepším kanonýrem soutěže. „V příští sezoně se však musíme vyrovnat s jeho ztrátou. Odchází hrát futsal do mistrovského celku Chrudimi, kde hráčům fotbal striktně zakazují. Řešit musíme i stoperskou dvojici," dodává Danihelka. „Rádi bychom také přilákali víc diváků. Morenda má na domácích střetnutích jednu z nejnižších návštěv, naopak na hřištích soupeřů na nás chodí nejvíc diváků," dodává předseda klubu Stanislav Šlégl.

ZDENĚK STANĚK