Na hřišti bývalé blanenské opory Šenk s Pšikalem, na lavičce další exblanenský hráč, teď trenér Rosic Čejka, jako konzultant trenér Čuhel, i ten v Blansku krátce koučoval. Navrch zkušený tým, který ještě loni hrál třetí nejvyšší soutěž, a v kádru mu zůstala většina opor. Proti favoritovi Blansko. I s očesanou sestavou předvedlo na jaře nevídanou jízdu krajským přeborem a postoupilo do divize. Žádné velké posily nepřišly a hurá na to.

Hosté začali aktivněji, ale domácí nechybovali. A po deseti minutách přišel faul na celý zápas skvěle hrajícího Pospíšila. Ten poslal míč do vápna, na zadní tyči si na něj naskočil nikým nehlídaný Müller a hlavou dal gól. Čtyři stovky diváků byly na koni, příznivci Rosic, kteří na zápas dorazili, se mohli začít strachovat. „Naběhl jsem si na zadní tyč a už na mě zívala prázdná brána," popsal trefu Müller.

V dresu Rosic byli nebezpeční oba bývalí blanenští hráči. Šenk v první půli tahal rychlé brejky po levé straně a posílal prudké centry do vápna, Pšikal obranu zlobil celý zápas. Po dvaceti minutách mohl vyrovnat, ale míč napálil nad.

Vynikající Müller

Po sérii faulů hostů rozehrával v 31. minutě trestný kop Müller. Ze čtyřiceti metrů ho poslal za záda překvapeného brankáře, který chytal proti slunci, a Blanenští slavili překvapivé vedení 2:0.

Pět minut před koncem prvního poločasu dostali hosté po zmatku v domácí obraně míč do brány. Po několika pokusech, břevnu a tyčce. Rozhodčí naštěstí pro domácí viděl útočný faul. Na druhé straně rozhučel tribuny Trtílek, který elegantně přehodil gólmana Lengála, ale i bránu. Blansko vedení do přestávky udrželo a bylo jasné, že fotbalisté Rosic si v kabině moc klidu neužijí.

Výsledkem změn bylo i střídání Šenka, který už do druhé půle nenastoupil. A od prvních minut hosté dávali najevo, že bez bodu odjet nechtějí. Po střele Michny a průniku Malaty nastřelil tyč Havlásek, po něm se ocitl v šanci opět Pšikal i Malata. Tlak Rosic vyvrcholil snížením na 2:1.

A to nebylo všechno, hosté se tlačili do dalších šancí a ve vzduchu visela vyrovnávací branka. Blansko se sice dostalo šancí, ale brejky Rosic byly stále nebezpečnější. Pak Hajský střídal Müllera i Trtílka.

Vypusťte Hansla

V 88. minutě ovšem blanenský trenér vypustil do arény Hansla stejně jako Španělé pouštějí býky. Hansl urval míč, rozběhl se po levé straně, obránce Vjater, který do té doby pokaždé pohodlně přetlačil Trtílka, od Hansla po nárazu odletěl jako papír a blanenský snajpr napálil míč z úhlu pod víko. Síť tak tak vydržela a on mohl saltem oslavit důležitou branku. Ta Rosice definitivně zlomila.

Z blanenského trávníku se jim neodcházelo zrovna lehce. „Nevím, jestli jsme to neodehráli moc profesorsky a neodchodili jsme to. Možná jsme Blansko i trochu podcenili," připustil rosický záložník Michal Šenk.

Jeho tým v Blansku nepřesvědčil a ulehčil tak divizní premiéru domácím. „Nikoho bych nevyzdvihl, byl to kolektivní výkon," zdůraznil po zápase trenér Hajský. A zásluhy si nedělal ani při skvělém tahu Hanslem, který bleskovou brankou definitivně rozhodl zápas. „To střídání bylo víceméně náhoda, bylo to o štěstí, Trtílka jsem stejně jako Müllera musel stáhnout, byli po zranění. Je fakt, že Hansl na to čekal. Po tom jeho gólu se mi ulevilo," dodal.

Příští týden čeká Blanenské další pikantní zápas. Tentokrát v Bystrci, kterou vede exblanenský trenér Michal Kugler. V prvním kole vyhrál jeho tým derby v Bohunicích 3:1.