Všechny porážky přitom začaly stejně. Brněnský celek pokaždé dostal první gól, navíc už v úvodní půlhodině. „Sparta má unikát v tom, že osmkrát dala první branku a pokaždé vyhrála. Kdyby Brno tolikrát vedlo, nemá tolik porážek. Mezi týmy byl od začátku markantní rozdíl v kvalitě," vracel se k poslední prohře 1:3 televizní expert a bývalý prvoligový fotbalista Josef Němec.

úvodní branky
Brno Sparta (1. liga): 13. minuta: Krejčí => výsledek: 1:3
Znojmo Brno (Pohár FAČR):
3. Okleštěk => 1:0
Mladá Boleslav Brno (1. liga):
4. Ščuk => 5:1
Brno Plzeň (1. liga):
26. Kolář (PK) => 2:3
Slavia Brno (1. liga):
17. Černý => 1:3
Brno Teplice (1. liga):
17. Vůch => 1:1
Ostrava Brno (1. liga):
19. Jugas vlastní => 1:0

Zbrojovka v osmi posledních soutěžních zápasech sedmkrát prohrávala a pouze s Teplicemi dosáhla aspoň na bod. „Celý týden se na soupeře chystáme, a když dostaneme první gól, máme velký problém. Soupeř si vedení pohlídá, nikam se nežene. Máme mladý tým a těžko utkání otáčíme," uvědomoval si brněnský obránce Aleš Schuster.

Momentálně desátá Zbrojovka absolvovala těžké domácí bitvy s Plzní a Spartou, cestovala do Mladé Boleslavi. Brněnský kouč Václav Kotal si z těchto duelů přál aspoň tři body. Jeho svěřenci nezískali žádný. „Měli jsme na víc. Nejvíc mě mrzí zápas s Plzní, který jsme dobře rozehráli, po poločase jsme vedli. Dvakrát jsme hráli doma, takže nějaký bod to chtělo," poznamenal Schuster.

Brňané v soubojích se silnými protivníky doplácejí na nezkušenou sestavu mladíků. „Brigant nebo Vávra jsou mladí kluci, kteří potřebují na první ligu ještě čas. Ale nezatracuji je, jen jim trenéři musejí vtlouct do hlavy, že i vepředu je každý souboj důležitý. Když jeden dva hráči vypustí, ostatní se můžou zbláznit a nic nenadělají," nabádal Němec, který s pražskou Spartou získal dva mistrovské tituly. „Z nedostoupení pramenil první letenský gól, Brno se zase nedostávalo do zakončení," všiml si.

V tabulce pravdy, která zohledňuje ztracené body na domácím hřišti a získané na venkovním, má Zbrojovka minus 6 bodů. „To není žádná sláva, poslední porážky Brňanům zkomplikovaly situaci a další utkání ukážou, zda mohou pomýšlet na záchranu. Ze zbývajících pěti podzimních kol potřebují aspoň dvě výhry," uvedl Němec, jenž oblékal také dres Drnovic nebo mexického klubu Cruz Azul.

Už v pátek míří Jihomoravané do Jihlavy. „Teprve teď se začne lámat chleba," podotkl Kotal. „Se Spartou prohraje devadesát procent týmů, z toho se nestřílí. Záleží, co je Brno schopné hrát s celky jako České Budějovice, Příbram, Slavia nebo Jihlava," doplnil Němec.