Pouze dva celky z Brněnska si zahrají druhé kolo Poháru České pošty. A utkají se spolu. Proti nasazené prvoligové Zbrojovce se postaví Rosice. Ty jako jediné ze čtyř zástupců proklouzly přes první kolo. Ovšem razantně. Díky Hattricku Petra Malaty udolaly konkurenta z MSFL Hulín 4:1. Divizní týmy Bystrce, Líšně i Bohunic skončily na protivnících z vyšších soutěží.

Ve střetnutích Slovanu s Hulínem zatím vždy zvítězili domácí. To se opakovalo i v neděli. Skóre otevřel Malata z penalty těsně před přestávkou. Ve druhé půli přidal další dvě trefy. „I soupeř měl dvě šance, o tak jednoznačný zápas nešlo. Oba celky se snaží hrát technicky, což nám vyhovuje. Vlastně jde o našeho oblíbeného protivníka," povídal Malata.

Poslední srpnovou středu čeká Rosice fotbalová paráda. Domácí hráči se postaví proti brněnského prvoligistovi. „Co mám říct, chceme je porazit. V kabině jsme už vtipkovali, že je smeteme," smál se elitní střelec a kapitán Slovanu.

Na zbývajících třech stadionech už tak veselo nebylo. Jedině v kabinách hostů. Alespoň podle jmen nejkvalitnější soupeř stál proti Bohunicím. Loňský nováček divize narazil na Prostějov, který letos postoupil do třetí ligy. Kádr Hanáků se pyšní jmény jako Ivo Zbožínek, Tomáš Hunal nebo Lukáš Zelenka. Při vítězství 3:1 Tomáš Machálek a další dva známí hráči: Michal Pospíšil a Petr Papoušek. „Zkoušeli jsme hrát na jednoho útočníka, ale proti jejich zkušeným stoperům to bylo bez šance. Výsledek je samozřejmě zasloužený. Bylo by hrozné, kdyby soupeř s takovými fotbalisty nebyl lepší," glosoval rozložení sil v zápase kouč Bohunic Luboš Kučerňák.

Jeho celek zlomil konec první půlhodiny. Dostal branku z penalty, ve 30. minutě už prohrával 0:2. „Protivník byl fotbalově někde jinde. Aspoň, že jsme v závěru snížili. Věřím, že si z takového zápasu kluci něco vezmou," podotkl Kučerňák.

Pikantní duel si v neděli zažil trenér Bohumil Smrček. Po dvou letech ve druholigovém Znojmě převzal Líšeň. Tyto dva celky si to v neděli rozdaly o postup. Radovali se Smrčkovi bývalí svěřenci. „Využili jsme toho, že jsme farma Zbrojovky a některé její hráče si vypůjčili. Sestava spolu hrála poprvé. Měli jsme trochu strach, aby to neskončilo ostudou," povídal Smrček.

Neskončilo. Líšeň prohrála až na penalty po bezbrankovém výsledku po devadesáti minutách. „I když Znojmo mělo více ze hry, tak jsme hrozili z brejků. Ale zase mělo nebezpečné standardní situace. Remíza odpovídala vývoji utkání," tvrdil Smrček, který za sebou má speciální zápas. „Bylo milé, že přijelo právě Znojmo přijelo. Jak s funkcionáři tak hráči mám nadstandardní vztahy," dodal trenér Líšně.

Konec v poháru zažila i Bystrc, která nestačila po výsledku 1:2 na Kroměříž. „Soupeř byl vyhranější, měl i větší individuální kvalitu. Měli jsme několik šancí dostat se do vedení. Zapracovávali jsme nové hráče, takže ještě zdaleka nejsme tak sehraní," hlásil stratég Bystrce Miroslav Karpíšek.

Potěšila jej aspoň branka nové posily Radima Fialy.

První kolo poháru

Výsledky týmů z Brněnska v prvním kole Poháru České pošty

Rosice – Hulín 4:1 (1:0)

Branky: 45. Malata (pen.), 55. Malata, 86. Andrereič (pen.), 79. Malata – 69. Otruba

Další soupeř: Zbrojovka Brno

Bohunice – Prostějov 1:3 (0:2)

Branky: 90. Bombicz – 21. Machálek, 27. Pospíšil (pen.), 51. Papoušek

Další soupeř: Olomouc

Líšeň – Znojmo 0:1 pp. (0:0)

Rozhodující penalta: Buchta

Další soupeř: Třebíč

Bystrc – Kroměříž 1:2 (0:1)

Branky: 75. Fiala – 30. Steiner (pen.), 60. Steiner

Další soupeř: Břeclav