"O nominaci Frýdka, Marečka a Brabce rozhodly v první řadě jejich velmi dobré výkony v posledních zápasech na klubové scéně. Hlavní vliv měly evropské poháry, kde byla Sparta úspěšná. Jak s Krasnodarem, tak teď s Římem odehráli velice dobré utkání. I to nedělní utkání se Slavií odehráli velmi dobře," řekl Vrba na pondělním srazu reprezentace.

"Naše nadcházející zápasy jsou posledními před nominací na závěrečnou přípravu na Euro a také poslední možností, kdy můžeme určité věci vyzkoušet. Také proto jsme se tyto hráče rozhodli nyní vzít," dodal.

Všichni tři dodatečně povolaní sparťané mají bohaté zkušenosti z mládežnických reprezentací. Frýdek a Brabec se společně představili na loňském mistrovství Evropy do 21 v České republice, Mareček stejnou akci absolvoval už v roce 2011 v Dánsku, kde s týmem získal bronz.

Třiadvacetiletý Frýdek už do národního A-mužstva nakoukl, stejně jako Mareček s Brabcem ale ještě nemá na kontě žádný start. Jeho výhodou je velká univerzálnost, může nastoupit na několika postech v záloze i v obraně. Dobrá forma v úvodu jara vynesla pozvánku i stejně starému Brabcovi a o dva roky staršímu Marečkovi.

Vrba má nyní k dispozici pro nadcházející přípravné zápasy kompletní kádr 23 hráčů, v němž je celkem šest sparťanů. Již dříve byli nominováni Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a Josef Šural. Reprezentanti se dopoledne sešli v Praze a odpoledne budou trénovat na Strahově.

Drobné zdravotní problémy má po derby Krejčí. "Je trošku nakopaný. Asi bude mít upravený režim, ale nemyslím si, že jsou to problémy, kvůli nimž by měl jet domů," uvedl Vrba.
Připustil, že hodně váhal, zda nepovolat útočníka Milana Škodu, který dal jediný gól Slavie v derby. "Přiznám se, že to byl pro nás asi největší otazník," řekl Vrba, který před týdnem v žertu prohlásil, že pokud dá Škoda v derby hattrick, tak ho možná nominuje. "Jeden dal a já si říkal, ty brďo, ještě dá dva a budu ho muset nominovat. To je v nadsázce, samozřejmě," vtipkoval. "Patřil k nejlepším hráčům Slavie v derby a může se stát, že ho třeba ještě dodatečně nominuji do Švédska," doplnil kouč.

Národní tým se ve čtvrtek 24. března utká na pražské Letné se Skotskem a o pět dní později se představí ve Stockholmu proti Švédsku. Úvodní letošní zápasy budou pro reprezentaci poslední prověrkou před závěrečnou přípravou na letní mistrovství Evropy ve Francii.

"Určitě ti hráči, kteří přišli, by měli dostat nějaký prostor. Je možné, že to nebude jako v minulém dvojutkání, kdy jsem vystřídal dvě jedenáctky. Teď těch změn možná nebude tolik, ale určitě se všichni budou moct ukázat. Chci je poznat i na tréninku. Budeme spolu až do úterý, to je dost dlouhá doba," řekl Vrba.

Český tým bude mít pozorovatele na přípravných zápasech všech tří soupeřů v základní skupině Eura - Španělska, Chorvatska i Turecka. "Neponecháme nic náhodě. Využijeme mládežnických trenérů," uvedl Vrba, který se na první letošní sraz hodně těšil. "Raději jsem s hráči na hřišti, komunikace jen přes telefon není ideální. Jsem rád, že to období končí, teď to poletí hodně rychle. Za chvíli soustředění v Rakousku, pak Euro. Těším se," dodal.