Nic takového se ale nekoná. Třetí ligu opustí pouze béčka brněnské Zbrojovky a Jihlavy. Čtyři prvoligové celky si nechají mladíky také v MSFL. Zlín nakonec pouze tam.

Žádné překotné postupy například z divizí tak na konci sezony nepřijdou. „Pro kvalitu soutěží je tato varianta samozřejmě lepší, než kdyby do třetí ligy přišlo šest nových týmů," uvědomoval si sekretář krajského fotbalového svazu Josef Dvořáček.

Původně se přitom počítalo s mnohem větším průvanem. „Kluby, které dřív prohlašovaly, že ruší béčka, je nyní zase chtějí nechat," povídal sekretář Řídící komise fotbalu pro Moravu Radek Šindelář.

Třetí ligu plánují dobrovolně opustit jen dva celky. „Béčko jako takové zrušíme, chceme jenom juniorku," tvrdil sportovní ředitel brněnské Zbrojovky Zdeněk Kudela.

„Třetí ligu si v následující sezoně určitě neponecháme," doplnil mluvčí Jihlavy Miroslav Fuks.

Pro jihomoravské svazové funkcionáře, a především kluby, se tak prakticky nic nemění. Postupovat bude vždy vítěz nižší soutěže. Otázka sestupů se odvíjí od pořadí v divizi.

Ze skupiny D mohou spadnout až dva jihomoravští účastníci. Momentálně k tomu má nejblíž poslední Sparta Brno a předposlední Bohunice. „Situace s juniorkami je rozhodně nestandardní. Kdybychom věděli, jak to s námi bude, můžeme nějak reagovat. Podle mě ještě ani není jisté, jak to vlastně s béčky bude," narážel šéf bohunického klubu Lubomír Němec na možnost některých klubů ještě přehodnotit své rozhodnutí.

Případný neúspěch Němcova celku a jeho sestup však může zarmoutit desítky fotbalistů na jihu Moravy. Krajský přebor počítá s variantou dvou až tří sestupujících celků. „Je dobře, že je jasné, kolika týmů se změny dotknou. Hlavně naše sportovně-technická komise si oddechla. Otázka sestupů ale byla jasná od prvního kola. Jen se nevědělo, kolik celků opustí MSFL. Otazníky vznikly hlavně u fotbalových fanoušků," dodal Dvořáček.

Ani klubovým funkcionářům nebyl dlouho jasný počet odhlášených týmů z obou třetích lig, v případě Čech i divizí. Důvodem je hlavně nejasná kvalita juniorské soutěže. „Plánovaná soutěž juniorek je nečitelná. Nikdo neví, jakou bude mít úroveň, proto si minimálně pro další ročník ponecháme i béčko ve třetí lize," řekl generální sekretář Slovácka Petr Pojezný.

Prvoligové celky mají soutěž juniorek povinnou. Obdobně jako Slovácko se ale zachová i Olomouc a také Ostrava. „Chceme béčko i juniorku. Naopak zrušíme dorost do osmnácti let," uvedl sportovně-technický manažer Baníku Jaroslav Janoš.

Fotbalové soutěže ZVĚTŠENÍ ZDE

Kudela: Nejde o krok správným směrem

Brno – Vyšší náklady, chybějící potřebný sportovní tlak, nejistá budoucnost. Takové jsou podle sportovního ředitele Zbrojovky Brno Zdeňka Kudely vyhlídky jeho klubu před plánovaným vstupem do soutěže juniorek. Kudela projekt kritizoval ještě jako funkcionář Mladé Boleslavi, teď jej musí řešit z ředitelské funkce na jihu Moravy.

Jak jste před časem přijal informaci o plánované soutěži juniorek?

Nejsem si jistý, že jde o krok správným směrem. Na ligovém shromáždění, kde se toto řešilo, jsem se tehdy ještě za Mladou Boleslav vyjadřoval dost skepticky. A nebyl jsem sám. Za předsednictví Ivana Haška se v tomto směru udělalo několik nesprávných rozhodnutí.

Jaké nevýhody vidíte především?

Soutěž pro nás určitě bude finančně náročnější než MSFL, i když od svazu máme nějaké peníze dostat. Navíc tu není žádný plán, když projekt zkrachuje. Klub jako Zbrojovka, respektive jeho béčko, nemůže začínat v okresním přeboru nebo nebude kupovat nějakou soutěž. Nehledě na to, že uzavřená liga ztrácí soutěživost.

Vedení Fotbalové asociace ale tvrdí, že bez sestupu se nemusí fotbalisté tolik nervovat a mohou se soustředit jen na hru.

Ale na to už je pozdě. To můžeme trénovat přípravky. Dokážete si představit fotbal bez stresu? Tohle jsou budoucí profesionální fotbalisté, kteří budou hrát o poháry. To není logický argument.

Dokážete už odhadnout, o kolik dráž vyjde účast Brna v této soutěži namísto MSFL?

Zatím ne, ale určitě to bude dražší. Když tým pojede do Liberce nebo do Jablonce, nemůže vyjet ráno před zápasem. A zvýší se i další náklady. Musí se hrát na maximálních rozměrech hřiště, takže nemůžeme nastoupit kdekoli, ale na odpovídajícím stadionu.

Může se zlepšit provázanost mezi dorostem a dospělým týmem?

Na papíře to vypadá pěkně. Určitá kontinuita tu zůstane. Ale jak to bude fungovat? Určitě zrušíme dorost do osmnácti let tak, jak to udělala spousta týmů. A samozřejmě béčka. Třeba České Budějovice to udělaly už před touto sezonou.