Přitom se zdálo, že reprezentanti nevstoupí do turnaje v chorvatském Vrsaru stoprocentně. Šest minut před koncem duelu se Španěly sice převrátil remízový stav Ondřej Paděra, jenže jeho ránu pod břevno rozhodčí neuznali. „Podle mě to byla jednoznačná branka, ještě si se mnou kameraman plácal, proto jsem nepochopil, proč ho sudí neuznal," kroutil hlavou zástupce blanenského malého fotbalu v týmu Paděra. Po utkání už situaci neřešil „Teď je mi to jedno, protože jsme vyhráli. Ve finále je jedno, kdo góly dá, zaplaťpánbůh jsme to zvládli a výborně jsme vstoupili do turnaje," radoval se fotbalista třetiligové Břeclavi.

Sudí gól ihned neuznal, přestože pak na obří televizní obrazovce běžel opakovaný záznam, který branku potvrzoval. „V malém fotbale nemůže situaci konzultovat s videorozhodčím, i když šlo o regulérní gól. Jenže kluci závěr odbojovali, nepoložili se a vůlí jsme urvali vítězství. Jsem naprosto spokojený," radoval se brněnský kouč národního mužstva Radek Pokorný.

Český celek poslal do vedení už ve čtvrté minutě efektní patičkou Levčík. Do přestávky ještě srovnal Luis Palaez, ale dvě minuty před koncem duelu rozhodl Čeněk Cenek po přihrávce Levčíka. „Zápas jsem si užil. Nervozita trochu byla, ale byl to první duel. Jsem rád, že jsem to konečně prolomil a dal jsem gól," usmíval se po první brance v reprezentaci Levčík.

Čeští obhájci bronzové medaile tak vstoupili do turnaje lépe než před rokem, kdy v Černé Hoře rovněž se Španěly prohráli 0:3. „Loni jsme zaspali začátek, nechali jsme jim zbytečně moc prostoru, na což jsme už ráno na poradě kluky připravovali, abychom se toho vyvarovali a hráli aktivní fotbal. Španělé mě nepřekvapili, hrají to svoje, když jim jdete do těla, jsou trošku teatrální, přesto tu podle mě mají o trošku lepší tým než před rokem," uvažoval Pokorný.

Česká republika – Španělsko 2:1 (1:1)
Branky: 4. Levčík, 38. Cenek – 15. Palaez.
ŽK: 39. Doubravský – 21. Goméz, 39. Fuentes.
Sestava České republiky: Gruber – Procházka, Turtenwald, Cenek, Levčík, Vobořil – Novák, Černý, Paděra, Traxl, Koudelka. Trenér: Pokorný

Kapitán Turtenwald uklidňoval kluky, kteří na sudí naskákali

Vrsar – Před rokem měl také na levé ruce kapitánskou páskou a vedl českou reprezentaci do úvodního utkání mistrovství Evropy v malém fotbalu proti Španělsku. Jenže po loňské porážce klopil Vít Turtenwald zrak, zatímco v úterý zvedl ruce nad hlavu po vítězství 2:1. „Zvýší nám sebevědomí," oddechl si pětatřicetiletý zadák, který odehrál 104 utkání v nejvyšší české fotbalové soutěži.

Ulevilo se vám po první výhře?

Španělé loni ukázali, že jsou výborní na míči, je to kvalitní mančaft a určitě nám vzhledem k dalším zápasům pomůže, že jsme je porazili.

Doléhala na vás před prvním utkáním nervozita?

Kdo mě zná, tak ví, že nervózní nebývám, beru to jako zábavu, i když samozřejmě jde o reprezentaci. Mladé kluky bylo třeba povzbudit, řekl jsem jim, ať si z toho nedělají hlavu, protože jsou skvělí fotbalisté. A když se nebude dařit, je to jen fotbal.

Krotil jste hodně emoce po neuznané brance Ondřeje Paděry?

Neměl jsem se k diskuzi, protože mi bylo jasné, že nehrajeme lední hokej a rozhodčí video použít nemůžou. Spíš bylo třeba uklidnit kluky, kteří na sudí naskákali, chtěli s nimi diskutovat. Když rozhodčí, který byl situaci blíž, gól neuznal, těžko to zvrátí.

V dalším utkání vás čeká Belgie. Co o ní víte?

Opravdu vůbec nevím, co od ní čekat v malém fotbalu. Spousta týmů tady bude technická a rychlá.