Začínal jako útočník, později toho nejvíc odehrál na pravém kraji zálohy. Tam uplatňoval svoji rychlost. Jeho úniky podél postranní čáry a následné centry do pokutového území byly pověstné. „Nejraději vzpomínám na první sezonu pod trenérem Uličným. Skončili jsme třetí a na závěr jsme hráli s Chebem, před dvaceti tisíci diváky jsme vyhráli 6:0," rád si připomínal ligový ročník, v němž přispěl ke třetí příčce odehráním 27 zápasů, v nichž vstřelil dvě branky.

V paměti mu také zůstala utkání Poháru vítězů pohárů proti Bayeru Leverkusen z podzimu roku 1994. V nich ovšem tehdejší tým Boby Brno dvakrát prohrál. V evropských pohárech odehrál jedenáct zápasů, z nichž asi nejméně rád vzpomínal na dvojutkání s Rapidem Vídeň v Poháru UEFA. Venku utrpěli Brňané potupnou prohru 1:6 a v odvetě musel Kocman odstoupit už v prvním poločase kvůli zranění.

V roce 1996 málem s fotbalem předčasně skončil. Onemocněl infekčním zánětem jater. Některé předpovědi hovořily dokonce o konci kariéry. Ty se však nepotvrdily a Kocman odehrál v Brně ještě další čtyři prvoligové sezony. „Bylo to od píchnutí nějakého hmyzu. Nakonec jsem si jen poležel asi tři týdny v nemocnici," vysvětloval záhadné onemocnění.

S vrcholovým fotbalem skončil předčasně v necelých třiceti letech. Poté už hrával jen v divizních Rosicích a také německou „pralesní ligu" na předměstí Stuttgartu.

Brněnské sportovní fanoušky zarmoutila smutná zpráva na konci roku 2009, kdy Petr Kocman zahynul na dálnici D1. „Byl to hrozný šok. Petr mi byl i za svědka na svatbě, a dokonce jsem trénoval basketbal i jeho dceru," těžce polykal slzy jeho dlouholetý spoluhráč Petr Křivánek, který s Kocmanem nastupoval od žákovských let a spolu vybojovali pro Zbrojovku i titul dorosteneckého mistra republiky.

Petr Kocman

Narozen:1. 8. 1970 v Brně

Zemřel: 9. 12. 2009 na dálnici u Domašova.

Hráčská kariéra: Zbrojovka/ Boby/Stavo Artikel Brno, VTJ Tábor, VTJ Hodonín, Slovan Rosice

I. liga: 170 zápasů, 7 gólů (vše Brno + II. liga: 21/1)

Oblíbený post: pravý záložník

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Čtvrtek 21. února:Kotásek Vítězslav
Pátek 22. února: Kotůlek Martin