„Klub na mě po skončení hostování uplatnil opci. Upsal jsem se na čtyři roky. Pod novým trenérem hraju, nerozmýšlel jsem se," povídá pětadvacetiletý levonohý záložník v rozhovoru pro Deník Rovnost. Kdysi velký talent, vicemistr světa do 20 let z roku 2007 a hráč, který má v kolonce i start za český seniorský národní tým.

Před rokem jste mířil do Slovanu Bratislava, nakonec jste ale odešel do Maďarska. Byla to dobrá volba?

Angažmá v Györu mi na poslední chvíli domluvila agentura ISM v čele s Pavlem Paskou. Cítím se tu opravdu dobře. V klubu panují výborné podmínky okolo všeho a hlavně hraju. Pod minulým trenérem jsem nenastupoval, ale nový kouč (Attila Pintér – pozn. red.) mě staví, na jaře jsem odehrál vše. I to hrálo roli v mém rozhodnutí.

Maďarská liga má za sebou tři kola, vy jste pokaždé odehrál jen poločas, z toho jen jeden v základní sestavě…

Měl jsem být v základu, ale týden před startem ligy jsem si v přípravě proti Slovácku udělal těžký výron. Teď se do toho postupně dostávám a střídám, o víkendu bych měl nastoupit od začátku.

V Maďarsku nejste moc na očích. To vám vyhovuje?

Tak se na to nedívám. Mám to kousek domů do Komárna, i když s manželkou žijeme v Brně, což je vlastně můj domov. V Györu jsem spokojený.

Už několikrát se hovořilo o restartu vaší kariéry. Berete tak i angažmá v Györu?

Pro mě je důležité, že hraju, odvádím určité výkony a trenér je se mnou spokojený. O tom, jestli kariéru restartuju, už se toho napsalo hodně a nemám k tomu co dodávat. Sám sobě si nic dokazovat nemusím. Maďarská liga mi nepřijde horší než česká, což jsme si porovnali v přípravě s českými týmy. A kdyby lidé viděli podmínky v Maďarsku, hned změní názor.

Marek Střeštík.Porovnejte maďarskou ligu s českou…

V Maďarsku se hraje víc fotbal, je tu víc techničtějších hráčů, nehraje se tak tvrdě jako v Česku. Padá i víc gólů, mně vyhovuje, že se hraje víc ofenzivně. Liga má dobrou úroveň.

Ulevilo se vám, že jste definitivně přestal být hráčem Brna?

Proti Brnu jsem nikdy nic neměl, prostě jedna kapitola skončila a začíná něco dalšího. Brnu děkuju, že jsem se díky němu dostal do ligy a něco ukázal. Není důvod se k tomu víc vracet, ovšem nebudu vzpomínat ve zlém.

Z maďarské ligy nebude jednoduchá cesta zpátky do západních klubů. Plánujete návrat?

Šel jsem do Maďarska rád a nepřemýšlel jsem nad jinými věcmi. Chci se ještě někam posunout a Györ má ty nejvyšší cíle. Chceme skončit do třetího místa, což nám uložilo vedení, a hrát evropské poháry. Když se to povede a bude se mi dařit, můžu se někam dostat, ale nelámu to přes koleno. I v Györu na nás chodí pozorovatelé.

Může Györ naplnit pohárové ambice?

V minulé sezoně jsme až do 27. kola bojovali o titul, ušel nám mezi prsty. Zavládlo zklamání, když byl tak na dosah. Teď máme cíl skončit do třetího místa. Loňská sezona byla dobrá a cíle jsou opět vysoké. Nikdo z týmu neodešel, kvalitu máme.

Jenže na startu nového ročníku máte ze tří kol čtyři body…

A taky jsme ve třech utkáních neproměnili tři penalty, takže jsme měli trochu smůlu. (trpce se pousměje) Ještě před sebou máme celou sezonu a věřím, že uspějeme.

Jak často se dostanete do Brna, nebo aspoň ke sledování Zbrojovky?

Poctivě jsem ji sledoval ve druhé i teď v první lize a návrat klukům přeju. Bylo divné dívat se na zápasy s druholigovými soupeři. Brno patří do nejvyšší soutěže a doufám, že se mu bude dařit. Jinak se tam moc nedostanu, nanejvýš s manželkou, když jede na ultrazvuk.

A jak se vám zamlouvá život v Maďarsku?

Mně i ženě se tu líbí. Věděl jsem, do čeho jdu, město jsem znal. Navíc umím perfektně maďarsky, takže jsem měl pozici jednodušší. Do týmu nově přišel Michal Švec, takže manželka získala aspoň kamarádku díky jeho ženě. Měla to těžší, teď si aspoň s někým popovídá česky.

Můžete si taky užívat tradiční maďarské klobásy a guláš…

Klobásek jsem měl dost i v Brně, protože děda dělal čabajky. Ale Maďaři se nezapřou, po každém zápase dají něco dobrého na stůl. (úsměv)