Hrají před víc než padesátitisícovými návštěvami. Běžně. Možná je tedy příští rok překvapí kulisa na brněnském stadionu v Srbské ulici.

I když jej lidé zaplní, stánek má kapacitu 12 550 míst. Jenže kdo by vyprodal zrovna Srbskou, kam na druhou ligu chodí okolo dvou tisíc diváků? Dvojnásobný vítěz Evropské ligy z posledních tří let – fotbalisté Atlétika Madrid.

Vedení Zbrojovky poslední dva dny jednalo v Brně s delegací španělského velkoklubu o exhibičním utkání ke stoletému výročí založení SK Židenice, předchůdce brněnského oddílu. „Přátelé z Atlétika budou intenzivně ve své narvané termínově listině hledat příležitost, aby se příští rok podíleli na oslavách účastí jejich prvního mužstva. Šlo by o nejkrásnější dárek, který můžeme věnovat našim příznivcům," uvedl majitel a předseda představenstva Zbrojovky Jaroslav Přeček.

Výročí připadá na 14. ledna a k utkání by mohlo dojít po jarní části sezony. Jenže Atlético vedle španělské ligy a tamního poháru hraje i Evropskou ligu. „Na konci června bude vytvořený náš kalendář a podle něj budeme vědět, kolik hrajeme utkání a kdy je prostor. Nepochybujte o tom, že pokud to bude možné, určitě se oslav sto let od založení brněnského klubu zúčastníme," přislíbil prezident Atlética Enrique Cerezo Torres.

Madridská delegace dorazila do Brna v úterý, ve středu navštívila Základní školu Janouškova nebo Ústav pro zdravotně postižené děti ve Střelicích. Na setkání se významně podílel český velvyslanec v Madridu Karel Beran. „Fotbal je ve Španělsku víc než sport, a na to se chceme se Zbrojovkou a Jihomoravským krajem zaměřit. Jde o podporu výzkumu, vědy ve zdravotnictví nebo výchovu mládeže," přednesl Beran.

Představitelé Zbrojovky i Atlétika proto podepsali memorandum o vzájemné spolupráci, kterou propojí také s Nadací Atlético de Madrid.

Spolupráce mezi oběma kluby se týká například účasti na mládežnických turnajích. „Budeme čerpat z teoretických i praktických zkušeností jejich mládežnických akademií, v nichž se zabývají nejenom fotbalem, ale i výchovou děti řádnému životu. Pracují na výzkumu příčin nenadálých úmrtí fotbalistů, na čemž se chceme podílet," poznamenal Přeček. Memorandum obsahuje vedle metodiky výchovy mládeže také oblast organizace oddílu či marketingu. Atlético takto spolupracuje s kluby po celém světě. „Budeme se snažit mimo jiné zakládat školy, kam budou jezdit na stáže trenéři a techničtí pracovníci," doplnil Cerezo.

Atlético Madrid

Rok založení: 1903

Klubové barvy: červená, bílá a modrá

Stadion: Vicente Calderóna (kapacita: 54 851 diváků)

Úspěchy: 9× vítěz španělské ligy, 3× vítěz španělského poháru, 2× vítěz Evropské ligy, vítěz Poháru vítězů pohárů, vítěz Superpoháru UEFA, vítěz Interkontinen­tálního poháru

Největší hvězdy: Radamel Falcao, Adrián López, Arda Turan, Tiago Mendes, Diego Godín