Jiří Bílek
Byl jsem nervózní jako pes. Být na hřišti je jiné než na lavičce. Na kluky se působilo snadno. Radost s nimi pracovat. Na oslavy se moc těším. Jedeme do Žlutých Lázní. Čeká nás tam prý překvapení. Jak znám pana Tvrdíka, možná tam přijede Karel Gott. Snad nastává nová éra Slavie. Zažil jsem dobu, kdy nám nechodily výplaty a nebylo nám hej. Co se stalo, je jako z pohádky. Věřím, že v trendu budeme pokračovat.

Plzeň sice v souběžně hraném zápase porazila doma Jihlavu 2:0, ale Slavia si vítězstvím udržela dvoubodový náskok. Titul získala po osmi letech. „Když se radujete po posledním kole, navíc na domácím hřišti a se svými fanoušky, jde o hezčí pocit a zažijete větší emoce," porovnal slávistický záložník Josef Hušbauer úspěch s předchozím titulem, který slavil před třemi lety se Spartou.

Klíčový moment přinesla 25. minuta. Brněnská gólmanská jednička Dušan Melichárek se v pokutovém území srazil s ukrajinským útočníkem Zbrojovky Borisem Taščim. Melichárek dostal silného koňara, odkulhal ze hřiště a při střídání pár sekund šeptal slova podpory náhradníku Vlastimilu Veselému, jenž si odbyl prvoligový debut.

Hned z následujícího rohového kopu rozjásal červenobílý dav v hledišti hlavičkující obránce Michal Frydrych. Veselý se srazil s brněnským obráncem Tadasem Kijanskasem a při zákroku spadl. „Zranění Dušana Melichárka sice neovlivnilo zápas, ale bylo určitý rozdílový moment. Po obdržené brance se domácí dostali do většího klidu a přidali vzápětí druhý gól," poznamenal trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec.

Za dvě minuty totiž brněnský zadák Lukáš Vraštil prohrál souboj se Stanislavem Teclem a slávistický útočník mířil hlavou do protipohybu gólmana. „Změna brankářů nám pomohla. Na obdržených gólech ale Veselý vinu nenese," zastal se hostujícího mladíka mezi tyčemi kouč Slavie Jaroslav Šilhavý.

Zbrojovka tak přes slušný úvod v pauze prohrávala o dvě branky. Po přestávce se po skvělém centru Jakuba Šurala ocitl ve vyložené pozici hostující záložník Milan Lutonský, jenže minul. „V ten moment jsme mohli zápas zdramatizovat, domácí by trošku znervózněli, ale nestalo se. Chtěli jsme Slavii pozlobit, ale drápky jsme ukázali jen prvních dvacet minut, což nestačilo," litoval Habanec.

Ve druhé půli se Slavia trefila dvakrát v rozmezí devíti minut, s pomocí tyče podruhé skóroval Tecl a po něm z dálky napřáhl Michael Ngadeu. „Po druhé brance mi bylo veseleji. Jistý jsem si byl ale až po třetí," popsal Šilhavý.

Všechna střídání Zbrojovky, která končí na jedenácté pozici, patřila mezi vynucená. „Lukáš Vraštil dostal ránu na spánek a měl otřes mozku, Honzu Poláka tahal sval. Naštěstí máme dost času dát se do kupy do začátku přípravy," dodal brněnský trenér.

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 4:0 (2:0)

Branky: 26. Frydrych (Hušbauer), 29. Tecl, 57. Tecl (Ngadeu), 68. Ngadeu
Rozhodčí: Proske – Kubr, Kříž 
Žluté karty: 45+5. Milan Škoda, 61. Flo (oba Slavia)
Diváci: 12 300

SK Slavia Praha: Pavlenka – Frydrych, Lüftner (57. Flo), Deli, Bořil – Ngadeu (83. Bílek) – Tecl (80. Mingazov), Hušbauer, Ščuk, Zmrhal – Milan Škoda (C).
FC Zbrojovka Brno: Melichárek (26. Veselý) – Jakub Šural, Pavlík, Kijanskas, Vraštil (41. T. Jablonský) – Zavadil (C), Polák (65. Sedlák) – Přichystal, Tašči, Lutonský – Řezníček.