Trochu to připomíná osudy nizozemského Ajaxu. Jen v menším. Fotbalový klub z Amsterdamu každý rok vychová několik mladých talentů, kteří v jeho dresu zazáří a vyslouží si zájem evropských velkoklubů. V elitních ligách se z nich stanou uznávané modly. Příkladů z poslední doby jsou desítky. Kluivertem počínaje a zatím konče Vertonghenem. V podobné pozici se nachází na jihu Moravy brněnská Sparta. Jen co některý z jejích mladíků prokáže schopnosti, už mizí za lepším.

Z úspěšného týmu, který na jaře neměl v nejvyšší krajské soutěži konkurenci, zmizí pět hráčů včetně lídra Davida Cupáka. „V zimě jsem se nedomluvil na smlouvě v Břeclavi. Dohodli jsme se s předsedou klubu panem Stehlíkem, že v případě zájmu z vyšší soutěže mě bez problémů pustí," připomněl zimní dohodu člen futsalové reprezentace, který se vrací do třetiligové Břeclavi.

Spartě uškodilo, že se po loňském sestupu z divize nedostala okamžitě nahoru. O čtyři body ji předběhlo Blansko, a Brňané si tak musí na návrat do čtvrté nejvyšší soutěže ještě aspoň rok počkat.

Divize nebo třetí liga je přitom pro hráče velké lákadlo. „Chci si zkusit vyšší soutěž. Kdybychom hráli divizi, tak asi tolik hráčů neodejde," přiznal záložník Martin Záboj, jehož lanaří Bohunice.

Očekávaným odchodem pětice fotbalistů Sparta ztratí i výraznou část svého ofenzivního potenciálu. Vždyť Cupák, Končený, Záboj, Přichystal a Makiš dohromady zařídili 23 gólů. To je přibližně třetina z loňských 66. Navíc si odchod do Rakouska rozmyslel Vlastimil Ryšavý. „Samozřejmě chceme hráče udržet, na druhou stranu potřebujeme prostor pro další mladé fotbalisty," tvrdil sekretář klubu Milan Zika.

Celek z Komárova se ani mohutným exodem nesloží a i v nadcházející sezoně bude znovu kousat. Jen se mu nezvýší věkový průměr. Zdroje má takřka nepřeberné. Nejstarší dorostenci brněnské Sparty prohráli za poslední dvě sezony v moravskoslezské divizi pouze jediný zápas a už podruhé za sebou ji s přehledem vyhráli. „Kluci jsou talentovaní. Někteří z nich už s námi hráli v základní sestavě. Proč by nemohli hrát o postup?" ptal se Záboj.

Jaká tedy bude síla brněnského celku v nadcházejícím ročníku? Znovu jistě velká. Především protivníci s vyšším věkovým průměrem budou z pohyblivosti sparťanských mladíků nešťastní. „Dorostence znám asi dva, jsou to talentovaní kluci. Samozřejmě jsou potřeba i zkušenosti. To bude na Radkovi Hlavinkovi a Martinovi Fuxovi," jmenoval Cupák dva zkušenější ze svých bývalých spoluhráčů.

O fotbalovou budoucnost se každopádně nemusí v Komárově bát. Po Zbrojovce se chlubí nejkvalitnější základnou ve městě. „Mládež se tu chytla a rodiče mají zájem k nám děti posílat. Teď jde o to, abychom v tom pokračovali dál a ty nejlepší udrželi," tvrdil Zika. „Je dobře, že zapracováváme tolik mladých. Přece jen fotbal je dnes stále víc o penězích," dodal sekretář klubu.