Aspoň tak se v zimní přípravě vyjádřil o těžkém úvodním duelu druhé poloviny sezony trenér Václav Kotal. Narážel tak na fakt, že jihomoravské mužstvo odstartuje odvety proti suverénovi tabulky, pražské Spartě. „S nadsázkou jsem řekl, že to bude poslední nejtěžší příprava na jarní záchranářské boje. Ale samozřejmě víme, že už se jedná o ligu a budeme rádi, když si odvezeme aspoň bod," přál si brněnský kouč před duelem, který začíná na Letné v šest hodin večer.

Domácí hájí náskok na čele tabulky v boji o domácí titul. „Z minulosti víme, že právě s relativně slabšími soupeři jsme poztráceli hodně bodů a přišli tak o trofej. Moc dobře také víme, jaké problémy nám loni Brno dělalo. Proto musíme být obezřetní," upozorňoval trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Brňané mají jiné starosti. Snaží se odpoutat z příček ohrožených sestupem. Se zápasem k dobru se drží na čtrnáctém místě s patnácti body, které má také předposlední Ostrava. „I když máme před sebou těžký začátek, v týmu panuje správná bojovná nálada. Na jarní start jsme připravení. Jedeme se poprat o dobrý výsledek," hlásil kapitán Zbrojovky Pavel Zavadil.

Ten strávil část kariéry v letenském klubu. „Už je to dlouhá doba. Ale zápas bude pro mě jednodušší, jelikož vím, jak to chodí. Tamní diváci jsou možná nejnáročnější v lize a Sparta s Plzní patří zase mezi nejlepší české týmy," dodal pětatřicetiletý záložník.

Zbrojovka přijede na Spartu i s několika novými tvářemi. Brno přes zimu posílili například obránce Miroslav Keresteš, záložníci Šimon Šumbera s Janem Šíslerem nebo útočník Jozef Dolný. „U všech bude důležité, jak zvládnou přechod z nižších soutěží. Na ligový stres je nepřipravíte," usmál se Kotal.

Tomu bude v zápase kvůli zranění scházet nejlepší kanonýr týmu David Pašek a dlouhodobí marodi Pavel Mezlík s Markem Kaščákem.

změny na poslední chvíli

Těsně před koncem přestupového období získala fotbalová Zbrojovka posilu do zálohy. Na hostování do konce letošní sezony přišel z druholigového Hradce Králové pětadvacetiletý Jan Šísler. Dosavadní kapitán východočeského celku se z tamního klubu dobře zná s brněnským trenérem Václavem Kotalem. Místo Šislerovi uvolnil záložník Petr Glaser, který do konce aktuálního ročníku bude hostovat v druholigovém Sokolově.