Je zle. Fotbalisté Zbrojovky na svém hřišti nezvládli duel s doposud předposledním Hradcem Králové, který prohráli 1:3. Dojmy z povedeného podzimu, který Brňané zakončili sedmí, se definitivně rozplynuly. Šestibodový náskok na sestupové pozice se po pěti jarních kolech smrskl už na tři body.

Zbrojovka je dvanáctá a na jaře zatím získala jediný bod. „Jsem nasr…, ale co mám dělat? Prostě jsme prohráli, ale nejde říct, že je všechno špatně a balíme to. Pořád máme dvaadvacet bodů a jedeme. Bojujeme, nic není vůbec ztracené," burcoval po zápase střelec jediné brněnské branky Pavel Zavadil.

Skončí Čuhel?

Brno z posledních deseti utkání osm prohrálo a zabředá do čím dál složitější situace. Jak z ní ven? Někteří fanoušci už volají po odvolání kouče Petra Čuhela. „Já i mužstvo cítíme zklamání. Pokud zůstanu, budu pracovat maximálně jako doteď. U hráčů vidím snahu, jenže nás sráží chyby. Celé jaro dostáváme strašně laciné góly a neproměňujeme ani velké šance. Svou vinu mám taky," poznamenal brněnský trenér.

Vedení Zbrojovky projedná možné kroky po Velikonočním pondělí. „Nechceme něco dělat s horkou hlavou a uchýlit se k zoufalým opatřením, i když přiznávám, že jsme se dostali do složité situace a nějaká přijdou. Bojujeme o holý život, což nemůžeme nechat bez odezvy. Utkání nezvládli hráči a musíme zasáhnout tak, aby to se všemi zatřáslo," sdělil Deníku Rovnost sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Trenér Zbrojovky připravoval své svěřence na bleskový hradecký přechod do útoku, jenže jeho varování nejspíš nestačilo. Už v osmé minutě se hosté pustili do otevřené brněnské obrany, Hadaščok předložil míč napříč vápnem Šislerovi a votroci vedli. Po dvaceti minutách mohli zvýšit po chybě gólmana Petra, který nedosáhl na vysoký centr, ovšem Harba napálil břevno. Pak ještě Štěpán zakončil sólový únik těsně vedle. „Celý zápas z nás byla cítit pasivita. Hlavně v první půli jsme se báli hrát, nechodili jsme do soubojů a Hradec nás potrestal," mrzelo Čuhela.

Pak půlhodině se Zbrojovka zvedla, ale přímý kop Zavadila i hlavičku Škody zblízka chytil hradecký gólman Lindr. A na začátku druhé půle zase udeřili hosté. Po rohovém kopu prodloužil Fukal míč na malém vápně na Hochmeistera, který pohodlně přehlavičkoval dezorientovaného brněnského brankáře Petra.

Šanci vykřesal Zavadil

Domácím ještě svitla naděje na zvrat. V šedesáté minutě si po faulu Šislera vykoledoval penaltu brněnský kapitán Švancara, kterou s přehledem proměnil Zavadil. „Zasáhl jsem míč, ale šel jsem do skluzu špatně a Švancara je chytrý hráč. Ale naštěstí jsme vyhráli a přiblížili jsme se záchraně," povídal hradecký záložník Jan Šisler.

Hned po pokutovém kopu se dostal do úniku brněnský obránce Husár, jenže šanci neproměnil. Stejně tak Traoré, který z výborné pozice uprostřed vápna napálil jen klubko stojících fotbalistů. A tak v nastavení zakončil brejk hradecký Uškovič, který přehodil zkoprnělého brankáře Petra. „Druhý a třetí gól byly laciné. Potřebujeme impulz, který zklidní gólmany. Ať už dostane v dalším utkání šanci kdokoliv, věřím, že všechny činnost zkvalitníme," podotkl Čuhel, jehož týmu po přestávce nepomohlo ani nasazení čtyř útočníků najednou.

Hradec Králové si z posledních čtyř prvoligových soubojů s Brnem odnesl kompletních dvanáct bodů. V letošní sezoně si přitom připsal teprve čtvrté vítězství. „Konečně jsme vyhráli, navíc venku a v zápase s přímým konkurentem v boji o záchranu. Ještě nás čeká dlouhá cesta, ale snad nás nakopne, že jsme se dostali na dvacetibodovou hranici," doplnil hostující trenér Jiří Plíšek.

V dalším kole zajíždí Zbrojovka příští pondělí na hřiště druhého nováčka Jihlavy. „Teď se ukáže, jaký jsme tým. Když dokážeme hrát dobře šedesát minut, musíme zvládnout i devadesát. Tlak některým hráčům zbytečně svazuje nohy a pak v některých situacích vypadáme až tragikomicky," dodal brněnský kouč.

Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové 1:3 (0:1)

Branky: 62. Zavadil z pen. - 9. Šisler, 55. Hochmeister, 90.+1 Uškovič. Rozhodčí: K. Hrubeš - Wilczek, T. Kovařík. ŽK: Mezlík, Hyčka - Hadaščok, Lindr. Diváci: 1826.

Brno: Petr - Pašek, Pernica, Sus, Hyčka (65. Markovič) - Mezlík, Šoljič (29. Traoré), Zavadil, Lutonský (55. Husár) - Švancara, Škoda. Trenér: Čuhel.

Hradec Králové: Lindr - Plašil, Fukal, Hochmeister, Poděbradský - Klapka (74. Uškovič), Šisler, Strnad, Harba, Štěpán (82. Kulič) - Hadasčok. Trenér: Plíšek.

Fotbaloví fandové bojovali o šálu. Zasahovala policie

Brno – K nedělnímu fotbalovému zápasu brněnské Zbrojovky s Hradcem Králové vyjížděli ke stadionu Srbská i policisté. Tři fanoušky hostujícího klubu tam někdo připravil o oblečení v barvách týmu.

„Událost, kterou řešíme, se stala na přilehlé silnici u stadionu. Fandy Hradce Králové tam neznámá skupina lidí napadla a ukradla jim klubovou šálu a čepici," řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Průběh zápasu podle ní událost nenarušila.

Mohlo jít o stejné muže, kteří podle fanouška Zbrojovky Jana Zatloukala před tím provokovali u kotle domácích. „Nechápali, že tam nemohou s klubovou šálou. Snažili se o ni bojovat, když jim ji fandové brali," uvedl muž. (zpl)