Ve stejné pozici jako před rokem vstupují brněnští fotbalisté do jarní části sezony. Opět bojují o záchranu, i když letos už ve druhé lize. To Znojmo po předešlém boji o udržení naskočí do druhé poloviny soutěže coby osmý celek tabulky.

Oba jihomoravští zástupci startují jaro v neděli od půl třetí odpoledne na domácím trávníku. Znojmo přivítá jednoho z aspirantů postupu, šestý Zlín. Čtrnáctá Zbrojovka hostí pátý Sokolov. „Dostali jsme na začátek těžkého soupeře, Baník má dobré mužstvo. I tak chceme začít dobrým výsledkem a výkonem, abychom udělali krok k záchraně,“ uvedl brněnský kouč Petr Čuhel

Ano. Před sezonou mluvilo Brno o postupu do nejvyšší soutěže, po podzimu ho dělí šest bodů od sestupových pozic. „Strašně špatně se o tom mluví, ale hrajeme na jaře tvrdě o záchranu. Věřím, že tento náročný úkol zvládneme,“ sdělil sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Brno přes zimu přivedlo do obrany Šoljiče se Šímou, ofenzivního záložníka Mezlíka a dvojnásobného nejlepšího střelce druhé ligy Kamerunce Chigoua. Ten ovšem v neděli nenastoupí. „Kvůli liknavosti ruské strany jsme ho nestihli zaregistrovat, papíry zůstaly na tamní asociaci. Tento víkend odehraje přípravu za juniorku, do příštího druholigového kola už s ním počítáme,“ objasnil Kudela.

Mimo hru jsou také dlouhodobě zranění Šamánek s Fallem, pravděpodobně nenaskočí Švancara ani Hromek.

Sokolov získal z Vlašimi nejlepšího střelce podzimní části druhé ligy Strnada, otřes mozku a zlomený nos naopak vyřadil exbrněnského stopera Dvorníka. „Brněnská síla je hlavně v ofenzivě. Když vzadu udržíme nulu, máme šanci na vítězství, protože branku dáme prakticky v každém zápase. Pokud se nám to podaří i v Brně, odvezeme si dobrý výsledek,“ uvažoval sokolovský kapitán František Dříždal, který na západ Čech zamířil ze Zbrojovky.

Do Znojma zítra přijede ambiciózní celek Zlína, který dělí tři body od druhé příčky. „Jde o bývalý ligový tým, takže nás čeká velmi těžký soupeř a stojí před námi velká výzva,“ pronesl znojemský kouč Bohumil Smrček.

Ten proti ševcům nemůže nasadit zraněné trio Mička, Hříbek, Lukáš a po dohodě klubů ani Šmahaje, jenž ve Znojmě hostuje právě ze Zlína. Hosté naopak vyrukují s ofenzivní posilou a bývalým útočníkem Brna Alešem Bestou. „Uprostřed mají Tomáše Polácha, což je velmi zkušený hráč s výbornou kopací technikou. Umí měnit tempo hry, v záloze se skrývá velká síla Zlína,“ měl jasno Smrček.

Hosté si přijíždí pro body. „Pokud jdeme do sezony s přáním na postup, musíme si zvykat na roli favorita. Výhra ve Znojmě by byla parádní, za určitých okolností bychom možná brali i bod,“ oznámil zlínský brankář Aleš Kořínek.

BRANKÁŘI:

Václav Hladký 21 let

Martin Doležal I 31 let

OBRÁNCI:

Petr Šíma 29 let
Miroslav Král 25 let
David Pašek 22 let
Luděk Pernica 21 let
Dominik Simerský 19 let  
Petr Buchta 19 let
Josip Šoljič 24 let
Martin Kasálek 31 let
Zdeněk Polák 26 let

ZÁLOŽNÍCI:

David Jukl 21 let
Jan Hromek 22 let
Michal Sedláček 23 let  
Pavel Mezlík 28 let
Lamine Fall 19 let
Martin Sus 22 let
Lukáš Michna 21 let
Radek Buchta 22 let
Milan Lutonský 18 let
Václav Koloušek 35 let  

ÚTOČNÍCI:

Daniel Chigou 28 let

Stanislav Vávra 18 let
Petr Švancara 34 let
Martin Doležal II 21 let  
Rostislav Šamánek 22 let  
Tomáš Kunc 19 let

Kádr Znojma

BRANKÁŘI:

Vlastimil Hrubý 27 let
Jiří Doleček 20 let

OBRÁNCI:

Muamer Avdič 19 let
Todor Yonov 36 let
Zdeněk Mička 25 let
Tomáš Cihlář 25 let
Ondřej Sukup 24 let
Daniel Odehnal 20 let
Roman Švarc 25 let
Roman Hříbek 24 let

ZÁLOŽNÍCI:

David Šmahaj 31 let
Tomáš Okleštěk 25 let
Lukáš Podzemský 26 let  
Dominik Krhut 26 let
Matúš Lacko 25 let
Jan Mudra 22 let
Tomáš Lukáš 23 let
Josef Hnaníček 26 let

ÚTOČNÍCI:

Dominik Mandula 19 let
Jiří Zifčák 23 let
Václav Vašíček 21 let
Jakub Rolinc 20 let
Aleksa Andrejič 19 let