Před sezonou jeden z největších adeptů na sestup. Po odehrané třetině patrně největší překvapení nejvyšší české soutěže. Fotbalisté brněnské Zbrojovky v deseti kolech posbírali sedmnáct bodů.

Prvoligový nováček se proto vyhřívá na pátém místě tabulky. „Petra Čuhela považuji za kouzelníka. Je neskutečné, že s takovým mužstvem získal tolik bodů," nevěřícně kroutí hlavou bývalý brněnský fotbalista Libor Zelníček.

Jako velkého strůjce úspěchu jmenuje především trenéra Zbrojovky, s čímž se shoduje i legendární brněnský kanonýr Karel Kroupa. „Úspěch týmu všechny překvapil, každý jej podceňoval. I já jsem měl obavy. Petr Čuhel hraje důležitou roli a dobrou práci odvádí i vedení klubu v čele se Zdeňkem Kudelou (sportovní ředitel – pozn. red.), které oproti dřívějšku není brněnské," podotýká československý fotbalista roku 1977 Kroupa.

I když je brzy na předčasné soudy, devítibodový náskok na sestupové pozice zatím Zbrojovce dává dobré vyhlídky na udržení první ligy. „Sestup podle mě v žádném případě nehrozí," míní Kroupa.

Bojovnost a disciplína

Brněnské mužstvo se po návratu do nejvyšší soutěže soustředí především na kolektivní pojetí, bojovnost a disciplínu, které kouč vyžaduje do poslední minuty. Proto v nastavení srazilo Liberec 2:1. „Vrátili jsme se k poctivé hře dozadu, hráči za sebe v případě chyby zaskakují. Vynáší nás to nahoru, ale musíme u toho zůstat a být nadále pokorní," opakuje Čuhel.

Brněnskému vedení se povedly letní změny i podzimní doplnění kádru v případě stopera Jakuba Brabce či útočníka Michala Škody. Jenže jeden muž vyčnívá – dlouhovlasý špílmachr Pavel Zavadil. Do české ligy se vrátil po sedmi letech ze Švédska a válí.

Zavadil si připsal gól a pět asistencí. „Patří k nejlepším v lize," pokyvuje hlavou Zelníček. „Překvapil republiku," dodává Kroupa. Slabinu spatřuje Zedníček v brankáři Radku Petrovi. „Nechápu, proč chytá tak slabý gólman, když má Zbrojovka tři perfektní brankáře. Dostává laciné góly," podivuje se někdejší útočník.

Brno v posledních třech kolech přesto neprohrálo. „I když si to nepřeju, na pátém místě nezůstane. Nebezpečné by bylo, kdyby si hráči mysleli, že výsledky jsou obraz jejich výkonnosti. Všichni hrají nadoraz, někdy až za hranicí možností. Nesmí se nechat unést spekulováním o pohárech," varuje Zelníček.

Brňané v číslech

Odehrané minuty: Luděk Pernica (900), Pavel Mezlík (897), Martin Husár (890), Pavel Zavadil (881), Milan Lutonský (784).

Počet branek: Švancara (5), Pernica (3), Michal Škoda (2), Milan Halaška (2).

Počet asistencí: Zavadil (5), Mezlík (4), Husár (2), Petr Glaser (2).

Žluté karty: Husár (3), Josip Šoljič (3), Josef Kaufman (2), Zavadil (2), Švancara (2).

Červené karty: Škoda (1).