Prožívá tým blížící se start?

Nálada je výborná. Je to velký turnaj, postupně sledujeme zápasy a všichni se těšíme na první utkání. Myslím, že jsme dobře nachystaní.

Představil byste si raději jiného soupeře na úvod turnaje než vítěze posledních dvou šampionátů?

Těžko říct, tady už si moc nejde vybírat, i když jde 
o jednoho z nejhorších možných soupeřů. Dá se samozřejmě hrát s každým, ale se Španěly je to obzvlášť těžké, jsou na vysoké úrovni. Uvidíme, jak to všechno dopadne.

Probíráte skandál o údajném znásilnění, kterého se měla dopustit španělská brankářská jednička David De Gea?

Přečetli jsme si něco na internetu, ale to může být úplně vymyšlená kauza, nějak to neřešíme.

Doléhá na vás tíha premiérové účasti na takovém turnaji?

Jelikož jsme úplně bokem, jen na hotelu a tréninkovém stadionu, moc se to neliší od předchozích turnajů. Rozdíl přichází 
v tom, že od začátku Eura sledujeme zápasy společně, nebo večer na pokoji. Když je otevřený trénink, chodí tam spousta lidí a je to super zážitek.

Už s vámi trenér Pavel Vrba mluvil o vaší roli v týmu?

Sestavu ještě nevíme, ale zápasy budou minimálně tři a může se stát cokoli. Nevím, zda budu hrát, ale za každou minutu budu rád. Třeba jich bude hodně, nebo žádná.

Po zranění už se fyzicky cítíte v pořádku?

Myslím, že jsem na tom celkem dobře po fyzické stránce. Když byla možnost, dělal jsem tady něco navíc.

V přípravných zápasech se ale manko projevovalo…

Přes měsíc jsem nehrál zápas, takže by bylo divné, kdybych tam vlétl a hned byl nejlepší na hřišti. Šlo 
o první dva poločasy, samozřejmě výkon vždycky může být lepší.

Považujete za největšího konkurenta v boji o místo Jiřího Skaláka?

Berou mě tady spíš jako levého záložníka, ale oba přípravné poločasy jsem odehrál napravo. Asi všichni krajní záložníci jsou mí přímí konkurenti, ale takhle to neberu. Jsem součást týmu a buď budu hrát já, nebo ostatní kluci. Jde nám všem o společný cíl, což je postup ze skupiny.

Jak vidíte české šance v tak těžké skupině?

Podle mě je to mnohem atraktivnější, než kdyby ve skupině byl jeden silný tým a ostatní nebudou tak zvučné. Skupina je vyrovnaná, asi největší favorité jsou Španělé. Dívali jsme se na zápas Chorvatska s Tureckem a oba celky jsou taky výborné. Postup ze je v našich silách, dál uvidíme.

Chorvatsko zdolalo Turecko 1:0. Co jste vypozorovali?

Z mého pohledu byli Chorvati lepší a zaslouženě vyhráli. Myslím, že budou mnohem těžší soupeř než Turci, ale každý zápas je jiný a může to být naopak.

Překvapil vás nějaký dosavadní výsledek šampionátu?

Nevím, jestli nejvíc, ale překvapila mě ztráta Anglie. Po prvním poločase to vypadalo, že Rusy přejede, pak z toho úplně vypadla. I tak mohla utkání zvládnout a poprvé v historii vyhrát úvodní zápas, bohužel pro Angličany se to nepovedlo.

Na pokoji bydlíte s Davidem Pavelkou. Jak trávíte volný čas?

Tolik ho zase není. Když to šlo, šel jsem do posilovny, protože jsem musel ještě něco dohánět. Jinak máme dopoledne technicko-taktickou přípravu, odpoledne trénink, k tomu přejezdy na stadion. Když už se čas najde, sledujeme samozřejmě zápasy, které jsou tři denně. Ve zbylém čase si pustíme playstation, hrajeme střílečku. (úsměv)

Dorazí za vámi do Francie rodina?

Nedorazí za mnou, sháněl jsem lístky akorát kamarádům.