„Pevně tomu věřím, ale hlavně chci přispět k porážce Baníku. I když nastoupím jako náhradník, pokusím se utkání rozhodnout v náš prospěch. Stoprocentně se podřídím týmu," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost pětatřicetiletý útočník.

Porazí Zbrojovka Ostravu?

Všichni pro to uděláme všechno. Jsou to sice takové frázovité řeči, ale musíme pro Brno zachránit první ligu, takže se celý tým nachystá, aby utkání zvládl. Věřím, že jsme schopní opakovat nasazením a kvalitou duel s Olomoucí, i když musíme přidat víc fotbalovosti a tlačit se do šancí. Za poslední dva zápasy jsme si jich moc nevytvořili, možná tak dvě, což je strašně málo. Musíme se nutit do zakončení. Ostrava podle mě nastoupí se zataženým blokem s jedním útočníkem, což bude Baroš. Když vyhrajeme, jsme jednou nohou zachránění.

Pokud se máte tlačit do zakončení, jde o důvod nasadit vás do základní sestavy?

Prožívám život náhradníka, který je po každém prohraném zápase stejný. Cítím šanci, že se můžu dostat do sestavy. Na tréninku makám pořád stejně a doufám, že se v ní objevím. Můžu pomoct i ze střídačky, jako se to povedlo s Olomoucí, i když mi to není příjemné.

Počítá s vámi trenér Grmela?

Musím být hlavně zdravý a přesvědčit ho o tom, že jsem platný. Po prohře v Liberci jsem v očekávání a jsem zvědavý, jak nastoupíme. Myslím, že jsem schopný vytvářet šance a taky je proměňovat. Vím, že pro tým můžu mít přínos a na Baník můžu platit. Samozřejmě pokud dostanu šanci v základu, musím si jí vážit a chytit ji za pačesy. Bude na mě větší tlak, ale počítám s ním a roli zvládnu.

Máte po porážce v Liberci větší šanci nastoupit?

Řešíme to v kabině i od hráčů cítím podporu, ale sestavu nám trenér řekne až v sobotu či v neděli. Od pátku začneme taktické věci na Ostravu a tam už hráč leccos vycítí. S trenérem se známe velmi dobře, nezlobím se na něj. Říká mi, ať jsem trpělivý, že šance přijde.

Dovedete si představit spolupráci v útoku s Karlem Kroupou?

Nedívám se na spoluhráče, se kterým se mi hraje líp. Pro mě je důležité, zda budu hrát a využiju své kvality ve prospěch mužstva. S Karlem jsme hrávali zamlada, víme o sobě a i z tréninků vidím, že vedle sebe můžeme hrát bez problémů. Zastávám ten názor, ať hrají nejlepší ofenzivní hráči, kteří jsou schopní vytvořit si šance a dát gól. Někdo může pomoct z lavičky a dát branku, jenže s Baníkem si nutně potřebujeme vytvářet příležitosti. Bude to derby jako prase a kvalita hráčů ve finální fázi rozhodne. Jeden gól může stačit. Kdo ho dá, vyhraje.

Jak situaci náhradníka snášíte?

Samozřejmě chci hrát, ale nemíním nic zbytečně řešit. Kdybych dlouhodobě nehrál, sednu si s trenérem a vedením. Nechci končit, zabalit to a jít hrát třeba do nižší soutěže. Pokud nebudu hrát, raději půjdu na hostování, pak se třeba do Zbrojovky vrátím. Klub miluju a chci pro něj to nejlepší. Vážu pozornost médií i fanoušků a cítím, že jsem si za tu dobu u nich získal oblibu, kterou si užívám. Lidi mi to dávají najevo.

Přesto myslíte na odchod?

Pokud by to tak pokračovalo, v létě se o tom pobavíme s vedením a pro obě strany bude nejlepší můj odchod. Do Brna jsem se vrátil rád a myslím, že za mě poslední rok mluví branky i asistence, prožil jsem jednu z lepších sezon. Chci si užít oslavu sta let záchranou v lize. Pokud proti Slovanu nastoupím za Brno naposledy, nedovedu si představit krásnější rozlučku.

Pokud se situace nezmění, kdy ji budete řešit?

Moje budoucnost záleží na tom, co trenér řekne v létě. Pokud bych měl být třetí čtvrtý útočník, nemá cenu, abych v Brně zůstával. K tématu Švancara se určitě vrátíme po sezoně.

Dovedete si představit, že ze Zbrojovky ještě odejdete jinam?

Zcela upřímně bych se nerad díval po jiném klubu. A kdyby, rozhodně se se Zbrojovkou nerozejdu ve zlém a nebudu na ni plivat. Když už za ni nebudu hrát jako hráč, budu na ni chodit jako fanoušek, budu ji mít pořád v srdci. Když ne na hřišti, lidi mě určitě uvidí na tribuně se synem a možná s vlajkou, jak tam fandím. Pokud budu jinde, v šatně klubu se pořád bude probírat Zbrojovka i Kometa.

Kapitán brněnské Zbrojovky Petr Švancara (vlevo).Jak je podle vás nyní reálné, že odejdete?

Za ty roky ve fotbale už jsem zvyklý si nic neplánovat, ale pořád si představuju, že ve Zbrojovce zakončím kariéru a postupně začnu s trénováním mladých kluků. Chci svou budoucnost spojit s klubem, ale taky chci ještě hrát fotbal. Pořád mě baví a myslím, že s mou kvalitou je ještě škoda končit a vrhnout se jen na trénování. Nedovedu si představit, že ve Zbrojovce příští sezonu nebudu a nepokračoval bych v jejím dresu na hřišti.

Co když o vás klub nebude stát?

Tak s tím nic nenadělám. Se Zbrojovkou jsem si splnil několik snů, třeba jsem dal gól hlavou, když mě hlídal Tomáš Řepka. Pokud se zachráníme, budu šťastný a věřím, že jsem si svůj kus práce odvedl. Největší zklamání by byl odchod nejen pro mě, ale hlavně pro mého syna, který začal hrát za Zbrojovku.

Stále cítíte, že je o vás nejen v nejvyšší soutěži zájem?

Možnosti jsou, ale já chci být co nejblíž Brnu, abych mohl dojíždět za dětmi, chci mít pod kontrolou, co dělají. A pořád chci hrát v prvoligovém mančaftu, nebo aspoň v týmu, který chce do ligy postoupit. Teď ale nepřemýšlím, co bude se Švancarou. Pro mě je priorita nachystat se na Baník, abychom jej porazili. Nemá smysl dívat se dál, i když bych si strašně přál, abychom si s fanoušky už jako zachráněný tým užili duel se Spartou a Zbrojovka třeba rozhodla o titulu.