Odchází. „V některých věcech se s vedením klubu rozcházíme a výsledek je takový, že si mám hledat angažmá. Jsem smutný, jak to dopadlo. Víc se k tomu teď nechci vyjadřovat," sdělil pětatřicetiletý útočník Deníku Rovnost.

I když má ještě rok platnou smlouvu, na úterním zasedání představenstva Zbrojovky s majitelem Václavem Bartoňkem, sportovním ředitelem Zdeňkem Kudelou a trenérem Ludevítem Grmelou došlo k dohodě o jeho odchodu. „ Nechtěli jsme, aby skončil. Řekli jsme mu, na jakou pozici s ním pro příští sezonu počítáme, ale Petr to vidí jinak," řekl majitel Bartoněk.

A v čem se názory klubu a Švancary rozcházely? „Jeho představa je o osobní dominanci, klade důraz na individuální fungování mužstva, se dvěma třemi osobnostmi jako lídry v cyklistice a zbytek domestiků, kteří nosí vodu. Jenže na hřišti je jedenáct hráčů a každý má významovou pozici pro fungování týmu. Ten bereme jako stroj, jako soustavu koleček, která do sebe musejí zapadat," nastínil Bartoněk.

Švancara se loni podílel na postupu Zbrojovky ze druhé ligy a výrazně také na záchraně klubu v nejvyšší soutěži. Se šesti brankami se v letošní sezoně stal nejlepším střelcem týmu a přidal tři asistence.

Jenže po příchodu kouče Grmely vypadl Švancara ze základní sestavy Zbrojovky a svou nespokojenost s pozicí náhradníka dával najevo i v médiích. Poslední utkání se Slováckem proseděl na lavičce, ale ve druhém poločase burcoval tribuny a mával jim na rozloučenou. „Asi v něm byly emoce hodně našlapané. Překvapilo mě, když jsem po utkání v televizi od něj slyšel, že to byl jeho poslední zápas. Chtěl jsem, aby Švanci zůstal, ale je otázka, na kolik to chtěl sám zvládnout," povídal po skončení sezony kouč Grmela.

Podle trenéra Švancara neunesl post náhradníka. „Když jsem před Olomoucí dělal první změnu, Švanciho jsem si zavolal a všechno odkýval s tím, že to uděláme pro Brno. Že to s přibývajícími zápasy až tak nekousal, je věc toho, jak to bere. Uznávám ho jako velice dobrého fotbalistu, ale v té chvíli byl nejplatnější tím, že naskočil na třicet čtyřicet minut do rozbité a unavené obrany. A je přece jedno, jestli hraje Kroupa, Švancara nebo někdo jiný. Chceme pro Brno udržet ligu? Tak to skousněme a udělejme to," vracel se k jeho situaci Grmela.