„Něco se asi změnit muselo, nedařilo se nám herně ani výsledkově. Vedení se rozhodlo a my hráči to respektujeme. Snažíme se, aby se naše situace co nejdřív zlepšila,“ prohlašuje záložník Zbrojovky Lutonský.

Pivarník převzal mužstvo na posledním místě tabulky minulou středu, v sobotu od pěti hodin odpoledne jej povede do důležité domácí prvoligové vřavy s jedenáctým Slováckem. „Všichni vnímáme, že naše situace je špatná, zápas chceme zvládnout za tři body,“ říká.

Trenér Roman Pivarník vedl ve středu první trénink Zbrojovky Brno.
Zbrojovku má zachránit nový trenér. Pivarník chce mít po podzimu šestnáct bodů

Padesátiletý slovenský odborník využil reprezentační přestávku, aby na hráče přenesl vlastní herní myšlenky. „Každý trenér klade důraz trochu na něco jiného, je to změna. Zaměřuje se na to, aby nám vštípil herní styl, který praktikoval v Bohemce či s Plzní, od toho se odvíjí tréninky,“ sděluje čtyřiadvacetiletý Lutonský.

Nový trenérský štáb se převážně postil do taktiky. „Abychom věděli, kde se pohybovat, co na hřišti dělat, aby každý hráč věděl, co udělá ten druhý, a fungovala vědomá součinnost. Ať děláme naše akce a dostáváme se do prostorů, do nichž chceme,“ líčí levonohý záložník.

Trenér Zbrojovky Brno Roman Pivarník.
Nový kouč Zbrojovky Pivarník: Tým hraje pod svoje možnosti, potřebuje zdvihnout

Přestože na detailní pilování nemá Zbrojovka moc času, trenér hráče nepřehltil. „Je to v rozumných dávkách. Taktiky ze začátku asi musí být víc, aby nám v co nejkratší době řekl, co chce hrát. Nemáme před sebou dva měsíce přípravy, aby vše vzal postupně. Musíme pokyny splnit už v sobotu a věřím, že to povede k úspěchu,“ doufá drnovický odchovanec.

Pivarník své svěřence na tréninku především pozitivně motivuje. „Zatím panuje dobrá atmosféra, protože jsme v situaci, kdy by ji přehnaná negativní nálada možná ještě zhoršila. Třeba se pletu, ale kdybychom na sebe na hřišti nadávali, určitě to ničemu nepomůže. Fotbal je kolektivní sport a musíme hrát jako jeden tým. Zatím je to v pohodě, když však nebudeme dobře pracovat, trenér nás určitě chválit nebude,“ má jasno Lutonský.

Za jeden lístek na tři sporty

Na sportovní fanoušky čeká v Brně nabitá sobota. Majitelé lístků na utkání fotbalistů Zbrojovky se Slováckem nebo držitelé permanentek mohou zadarmo do haly ve Vodově ulici od půl čtvrté odpoledne na utkání basketbalistek KP Brno s Hradcem Králové a tamtéž pak od půl sedmé večer na zápas Volejbalu Brno s Odolenou Vodou.

Líšeň ve vzpomínkovém utkání po deseti letech se Slavií znovu neprohrála. Tentokrát se s Pražany rozešla smírně po remíze 2:2.
Líšeňští fotbalisté i po deseti letech Slavii odolali. Kuka zazdil penaltu