Vysloužil si prodloužení smlouvy o další dva roky. Oprávněně. Trenér Václav Kotal dovedl fotbalisty Zbrojovky k devátému místu v nejvyšší české soutěži. Přitom když k týmu přišel po sedmi kolech místo Ludevíta Grmely, měli Brňané pouhé čtyři body.

Ve druhé polovině první ligy jich ovšem nasbírali 23 a v jarní tabulce jim patří pátá příčka. „Podařil se základní cíl, to znamená záchranu. Když si vzpomenu, jak jsme přicházeli, a podívám na rok Zbrojovky, je umístění v první desítce perfektní," povídá jedenašedesáti­letý Kotal.

Ne všechno se přitom v sezoně dařilo. Co pro vás představuje nejčastější námět k přemýšlení?

Hodnotím hráče podle efektivity a v ní máme obrovské rezervy. To je pro nás první předpoklad práce v letní přípravě, abychom zvýšili efektivitu útočné fáze. Když hráče stavíme, trénujeme, díváme se na juniorku, sledujeme, jak jsou schopní vytvářet si šance a realizovat je. Obrana je povinnost pro každého hráče, to je základ, nemůžete postavit kvalitní útočnou fázi na špatné obraně.

Můžete pracovat se stávajícími útočníky Miroslavem Markovičem, Karlem Kroupou a Davidem Paškem, nebo potřebujete někoho přivést k vylepšení ofenzivy?

To není jenom hra útočníků, ti jen završují útočnou fázi. V některých zápasech jsme si vytvářeli málo šancí. Máme tady rychlostně dobře vybavené hráče, kteří je mohou připravovat, jenže v tom vidím trošku problém. Efektivita centrů a vytváření finálních situací nejsou takové, jak si představujeme. Chceme se na to zaměřit, a pokud se nám útočná fáze podaří vylepšit, máme na čem stavět.

V ofenzivě můžete přijít o Jiřího Skaláka, který se vrací na přípravu do pražské Sparty. Budete rád za jeho návrat?

Takhle nepřemýšlím. Prostě budu pracovat s tím, co tady bude. Jsem zvyklý z Hradce Králové, kde jsem taky pracoval s kádrem, který tam byl, a podařilo se nám taky uhrát osmé místo a jedenačtyřicet bodů. Řeším jen to, co můžu ovlivnit, to ostatní ne. Mám tady kádr, hráčům věřím, a když je dobře připravíme, jsou schopní odehrát zápasy kvalitně.

Když porovnáte brněnský kádr s tím v Hradci Králové, na kterém se dalo lépe stavět?

Tady určitě byli zkušenější hráči. S Hradcem jsme postupovali po dlouhé době ve druhé lize, fotbalisté teprve sbírali zkušenosti, kdežto Zbrojovka měla výhodu, že už v první lize hráči byli rok předtím a zachránili se. Znali podmínky boje o záchranu.

Přesto Hradec Králové za dva roky sestoupil…

Mezi první a druhou ligou je rozdíl a nás po prvním roce nejvíc poškodil odchod Vaška Pilaře do Plzně, což pro nás byla obrovská ztráta. Šlo o našeho nejlepšího hráče do ofenzivy, hodně jsme ji na něm postavili a nepodařilo se ho nahradit.

Zbrojovce odchází do Jablonce stoper Luděk Pernica. Obsadíte stoperský post zkušenými hráči, nebo dáte šanci například Janu Malíkovi?

Uvidíme. Máme tady jak mladší hráče, tak zkušenější, každý dostane příležitost. Je to složité, protože Luděk patřil ke spolehlivým hráčům. Jde o zásah do obrany a až budoucnost nám ukáže, jak bude chybět. Nesmíte dělat v obranné činnosti chyby, to je základ, jestliže chcete uspět.

V tom je Pernicova přednost?

Luděk chyby nedělal, proto si ho Jablonec vybral, podává stabilní výkony. Můžete mít vynikajícího hráče, ale pokud udělá za zápas tři chyby, ze kterých dostanete góly, čtyři branky těžko dáte. Pro nás bude rozhodující, aby se nám ho podařilo nahradit a zůstali jsme aspoň na té kvalitě jako doteď.

Jak se vám zamlouvala defenzivní hra týmu v sezoně?

Moc chyb jsme nedělali. Spíš jsme si víc dávali góly sami, než že nás soupeři nějakým způsobem přehrávali. Jestliže si dáme vlastní gól za stavu 3:0, je to jedno, ale v Jihlavě nebo v Liberci jsme si ho vstřelili za stavu 0:0. Ve čtyřech utkáních jsme udělali hrubé chyby, z kterých jsme dostali góly rozhodující o bodech. Kdyby se nám zápasy podařily lépe, mohli jsme mít i o pár bodů víc.

Hra Zbrojovky hodně stojí na Pavlu Zavadilovi. Stačí i v příští sezoně sám na roli tahouna?

Spoléhám, že s příchodem uzdraveného Marka Kaščáka se nám zkvalitní práce dozadu, protože je hodně zkušený, pracovitý hráč, který plní roli při přechodu z obrany do útoku a opačně. To je důležité, protože Pavla chceme víc využít do konstruktivní fáze, abychom zvýšili efektivitu dopředu a samozřejmě nám i zůstala organizace obranné hry aspoň na takové úrovni, jako jsme měli teď.

Zavadilovi už je šestatřicet. I když na něm není věk patrný, vidíte ve Zbrojovce někoho, kdo jej může nahradit v případě absence?

To je trošku problém. Máme sice v juniorce mladé hráče, ať je to Dvořák nebo Sedlák, ale jsou spíš defenzivnějšího ražení. Ze Slovenska přišel Brigant, to je mladý kluk a půjde s námi zřejmě do přípravy. Otázka je, jak se prosadí. Musíme se stejně přes léto připravit i na variantu, kdyby náhodou přišlo Pavlovo zranění jako v závěru ligy. Nemůžeme spoléhat, že vše odehraje. Musíme to nějakým způsobem řešit.

Mužstvu jste po svém příchodu vtiskl nový herní styl. Na kolik procent se podobá tomu, co chcete, aby předvádělo?

Obecně u nás znamená problém dynamika hry. Základ je dynamická technika hráčů, pak kvalitní kombinace, výběr místa, ale hráči musejí míč zvládnout v rychlosti. Na tom pracujeme a chceme dál, abychom se posunuli. Je to vždycky otázka přístupu hráčů a jejich kvality, jestli jsou schopní plnit úkoly, které chcete. V Brně byla výhoda, že když jsme hráčům vysvětlovali, co a jak chceme hrát, líbila se jim naše představa a akceptovali ji. To je strašně důležité.

Změní se pro vás něco příchodem nového trenéra gólmanů Luboše Přibyla a posílením realizačního týmu o Richarda Dostálka?

Personálně jsem prakticky neměl s nikým potíže. Kristián Barbuščák velmi dobře pracoval s brankáři. Chci hlavně stoprocentní nasazení. Co se týče přístupu, vše fungovalo, a jak znám Luboše i Ríšu, jenž pracoval s junior-kou, nebude žádný problém ve spolupráci.