Rodák z Kutné Hory dlouho koketoval s hokejem a ještě v patnácti dokonce nastupoval jako útočník v krajském přeboru mužů. V té době se ale právě rozhodl pro fotbal, kde se mu dařilo ještě o něco lépe. Na prvoligové soupisce se poprvé objevil jako osmnáctiletý mladíček, ale v Hradci Králové šanci nedostal a hrál pouze za béčko.

Dočkal se až o šest let později v Synotu Staré Město. Pevné místo si ovšem ani tam nevybojoval, přestože při postupu z druhé ligy patřil k oporám týmu. Za dvě sezony odehrál v nejvyšší soutěži dvacet zápasů, z toho jen jedenáct v základní sestavě. „Když jsem byl v Synotu, hrála se „tříobráncovka" na stopera a dva předstopery. To mi moc nesedělo. Navíc přišla i nějaká zranění, včetně operace kolena, a ze sestavy jsem vypadl," naznačuje příčiny odchodu do Neratovic.

Ve druhé lize se rozehrál k výborným výkonům, v nichž pokračoval i v další sezoně, před kterou se neratovický klub přesunul do Kladna. Tam vytvořil vynikající stoperskou dvojici se zkušeným internacionálem Janem Suchopárkem. Když ambicióznímu Kladnu postup mezi elitu těsně unikl, přišlo s nabídkou Brno.

Jeho příchod brali fanoušci spíš jako rozšíření kádru. Málokdo asi předpokládal, že za několik měsíců vyroste v tak výraznou osobnost. Na hřišti má úžasný přehled a skvěle čte hru. Díky vynikajícím hlavičkářským schopnostem je také velice důležitý článek při standardních situacích. Umí vystřelit i nohou, jak to předvedl v září 2007, kdy jeho parádní volej vyhlásili televizní diváci Gólem měsíce. A jako naschvál se trefil proti Kladnu, odkud do Brna přišel.

Na podzim 2007 si získal sympatie fanoušků, když naskočil do zápasů jen krátce po zlomenině ruky. Přes velké bolesti odehrál pod injekcemi několik zápasů se speciální ortézou. Paradoxně právě v této sezoně chytil skutečně vynikající fazonu a na jaře se objevily dokonce i hlasy, že ho má před evropským šampionátem vyzkoušet i reprezentační trenér Karel Brückner.

V posledních třech brněnských sezonách ho však začala pronásledovat častá zranění, kvůli nimž mírně klesla i jeho výkonnost. Přesto bylo velké překvapení, když mu klubové vedení na konci roku 2011 sdělilo, že s ním už nepočítá. O tom, že byl odepsaný předčasně, jednoznačně všechny přesvědčil už při půlročním hostování ve slovenské Dubnici a především později ve Slovácku, kde se stal ihned jednou z hlavních opor mužstva. I ve svých sedmatřiceti letech je nepostradatelný vůdce slovácké defenzivy.

Jan Trousil

Narozen: 9. dubna 1976 v Kutné Hoře

Hráčská kariéra: Kutná Hora, SK Hradec Králové, Znojmo, Pardubice, Chrudim, Synot Staré Město, Spolana Neratovice/SK Kladno, 1. FC/Zbrojovka Brno, 1. FC Slovácko

I. liga: 229 zápasů, 15 gólů (Brno: 158/10)

Oblíbený post: stoper

Přezdívka: Truska

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pondělí 6. května: Wagner René

Úterý 7. května: Záleský Jiří