„Zbrojovka pro mě znamenala takové znovuzrození, nabyl jsem tady ztracené sebevědomí. A snad taky pomohl mužstvu, které v té době začalo stoupat nahoru," pochvaloval si.

Přítomnost tak skvělého fotbalisty dodávala sebedůvěru i jeho spoluhráčům. „Byl to vynikající tvůrce hry. Uměl zpomalit, zrychlit, byl hodně naběhaný. Vůbec jsme nedokázali pochopit, jak ho Slovan tenkrát mohl pustit. Takového fotbalistu," vzpomíná na Hrdličku stoper Josef Pospíšil, který po něm ve Zbrojovce zdědil kapitánskou pásku.

V roce 1975 odešel do divizní Petržalky, ale o deset let později se do Zbrojovky vrátil jako trenér. Vybojovat pro Brno postup do nejvyšší soutěže se mu ovšem nepodařilo. Pod jeho vedením skončilo mužstvo v druholigové tabulce nejprve až páté a v další sezoně druhé.

V reprezentaci odehrál Hrdlička sedmnáct zápasů, debutoval jako dvacetiletý mladík proti Polsku v záložní dvojici v tehdejším systému 4-2-4 vedle legendárního Josefa Masopusta. Zúčastnil se nevydařeného mistrovství světa v Mexiku 1970, ale zahrál si na něm jen poločas proti Brazílii.

Největší úspěch kariéry zažil se Slovanem Bratislava v roce 1969 při vítězství v Poháru vítězů pohárů. Ve finálovém utkání s Barcelonou přihrával už v první minutě Cvetlerovi na gól, který byl základní stavební kamen konečné výhry 3:2.

Později se Hrdlička věnoval trenérské práci, jako svého asistenta u reprezentace si jej vybral v roce 1982 jeho bývalý brněnský kouč František Havránek. Kromě Zbrojovky vedl i další klub, v němž dřív hrával Slovan Bratislava.

Při fotbalové kariéře dokázal vystudovat vysokou školu a v sestavách byl pak uváděn jako Ing. Hrdlička, protože byl inženýr ekonomie. Pochází z bratislavského předměstí Rača. A jeho rarita? Je ze sedmi sourozenců.

Ivan Hrdlička

Narozen: 20. listopadu 1943 v Bratislavě

Hráčská kariéra: Rača, Slovan Bratislava, Dukla Praha, Zbrojovka Brno, ZŤS Petržalka

1. liga: 311 zápasů, 40 gólů (z toho za Brno: 86/5)

Reprezentace: 17 zápasů, 2 góly (19641971), účastník MS 1970 v Mexiku. ČSSR B 1 zápas

Oblíbený post: střední záložník

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pondělí 11. února: Róbert Kafka
Úterý 12. února: Jan Klimeš

ANTONÍN ZABLOUDIL