Jak přežíváte tropická vedra při tréninku?
Začne se to kupit, ale musíme v tom i hrát a s počasím nic neuděláme. Přizpůsobíme se, většina z nás je v tom byznysu trošku déle a nebude problém.

Hlídáte si víc pitný režim?
Člověk by si měl při tréninku víc loknout, protože se víc potí, víc ze sebe vydá, ale hlavní je potom rychlá regenerace a odpočinek. Musíme na sebe dát pozor, aby se nic nestalo a prodělali jsme celou přípravu.

V posledních přípravách se vám nevyhnula zranění. Obáváte se tohoto období?
Musím si to pohlídat. Máme dobře navázanou komunikaci s trenéry, kdyby se něco náhodou trošku dělo, stačí říct a může dojít k nějakému uvolnění z tréninku či pauze. Udělám maximum, abych přípravu dokončil. Nezaručím však, že se někomu něco stane.

Ilustrační foto
Baseballové naděje zažijí první ostrou zkoušku. Na největším evropském turnaji

Stává se pro vás příprava s přibývajícími roky nepříjemnější?
Beru to, jak je, ale nejde udělat všechno, jako když jsem byl mladý. Musím si to trošku pohlídat, což neznamená, že bych neměl trénovat naplno.

V Brně aspoň nezažíváte tak náročnou přípravu jako pod přísným Felixem Magathem ve Wolsburgu…
To ne, ale pamatuji, že když jsem začínal v Brně pod Karly Večeřou a Jarůškem, měli přípravy taky docela ostré. To jsem byl ještě hodně mladý, takže mi to tak nevadilo. Dřív se klasicky běhávalo v lesích nebo po polích, což bylo fakt hodně náročné.

Jak se sžíváte s rolí nejstaršího hráče, k němuž se obracejí spoluhráči?
Fungovalo nám to dobře už minulý rok, v kabině problém nebyl a nebude. Kdokoli za mnou může přijít a na něco se zeptat. Když se klukům snažím něco vysvětlovat, vnímají.

Zatím z Brna víc hráčů odešlo, než přišlo, sledujete jednání o posilách?
Doufám, že klub přivede kvalitní posily. Vedení určitě jedná, má hráče v hlavách. Snad se podaří přivést kluky, které si představuje, a přinesou kvalitu. Doufám, že se je podaří sehnat co nejdřív, abychom se stihli i sehrát a klapalo nám to.

Středeční první společný trénink fotbalistů Zbrojovky před nadcházející sezonou.
Zbrojovka začne první ligu s Baníkem, zkouší nizozemské křídlo z Arnhemu

Tomáše Pilíka z Příbrami považujete za adekvátní náhradu Pavla Zavadila?
Tomáš prokazuje několik let, že je dobrý fotbalista, určitě bude pro nás dobrá posila. Doufám, že se mu bude dařit, bude zdravý a pokud se dostane do formy, pomůže nám. Nechci říkat, jestli je náhrada za Pavla, každý hraje jinak, ale důležitou roli na hřišti bude mít.

V předchozí sezoně zakončené jedenáctou příčkou tým prošel přestavbou. Musí teď ukázat, kde má potenciál?
Samozřejmě jsme si sezonu představovali trošku jinak, ale udělali jsme si to na hřišti sami, výkony nebyly vyrovnané, poztráceli jsme strašně bodů hlavně doma. Z domácího stadionu potřebujeme víc těžit, musíme se snažit, aby se z něj stala tvrz, kam mužstva nerada jezdí. Pro nás bude důležité, abychom si takovou pozici udělali.