Jedna věc zůstává všude stejná. Doba nepřeje amatérským sportovcům, fotbalisty nevyjímaje. „Trénuju přes třicet let. Dřív lidé chodili do práce od šesti hodin do tří. Pak šli na trénink. V současnosti pracují hráči klidně do šesti hodin večer a trénink pak nestíhají," říká trenér Pavel Sláma ze Startu Lesná, jeho tým zaujímá čtvrté místo v tabulce městského přeboru v Brně.

Často tak nastává problém s docházkou. Bez dostatečného počtu hráčů se kvalitní tréninková jednotka připravit nedá. „V týdnu se těžko scházíme i na zápasy. Někdy přijdou na tréninky třeba jen čtyři kluci. Pátky jsou lepší, ale celkově to není ideální," stěžuje si Marián Steinhübel, jednatel Vacenovic z I.B třídy, skupiny C.

S nedostatkem fotbalistů se kluby bojují různými způsoby. „Trénujeme i s klukama z B týmu. Tím pádem se nás schází běžně sedmnáct, osmnáct," přibližuje Bohdan Ryšavý, který vede osmý celek jihomoravského krajského přeboru Novosedly.

Dvakrát v týdnu

Rozdílná je i frekvence tréninků. Nejčastěji se kluby připravují na víkendové zápasy dvakrát za týden. „Víckrát to nemá smysl. Hráči by se rozdělili a určitě nechodili všichni třikrát týdně. Takhle se nás na každém tréninku sejde deset až dvanáct," vysvětluje Antonín Mazal, hráč a zároveň lodivod Černé Hory, která bojuje ve skupině A fotbalové I. B třídy.

Většina oslovených koučů a funkcionářů si přístup k tréninkovému drilu pochvaluje. „Při trénincích a v přístupu k zápasům opravdu nemám svým svěřencům co vyčíst. Zatím se to bohužel neprojevuje ve výsledcích. Věřím, že se to otočí," sděluje Marcel Cupák, bývalý vynikající prvoligový hráč brněnské Zbrojovky. Nyní vede Slavkov v B skupině, I. A třídy.

V některých případech mohou za tréninkový zápal jiné okolnosti než jen nadšení hráčů. „Máme rok a půl nové travnaté hřiště. Před tím tu fotbalisté hráli na písku a škváře. Nyní vládne v oddíle z nového povrchu euforie. Jde vidět, jak si toho váží lidé, kteří se kolem fotbalu na Lesné motají," popisuje kouč Sláma.

Náplň přípravy se příliš neliší, zásadní bývá předzápasový trénink. „Na naší úrovni je příprava stále stejná už mnoho let a jinak to asi ani nejde. Snažíme se trénovat jak taktiku, tak hru. Na zápasové situace se zaměřujeme v pátečních trénincích, kdy přijde nejvíc hráčů," povídá stratég Zdeněk Macháček z Jevišovic, které okupují předposlední místo krajského přeboru.

V Dyjákovicích na Znojemsku, jež hrají C skupinu IV. třídy, si s náplní tréninků hlavu příliš nelámou. „Jde o to, aby si hráči hlavně zahráli. Snažíme se je obohatit napříč všemi herními styly," osvětluje trenér Marek Hříbek.