Trenér Miroslav Soukup, obránce Ondřej Mazuch, záložníci Tomáš Okleštěk, Luboš Kalouda a útočník Marek Střeštík se vrátili z mistrovství světa do 20 let v Kanadě. Na krku se jim houpaly stříbrné medaile.

„V dějinách klubu zůstane tohle stříbro zapsáno zlatým písmem,“ vysekl jim poklonu majitel 1. FC Brno Roman Pros. „Ten obrovský úspěch si třeba uvědomí až za dvacet let,“ řekl brněnský primátor Roman Onderka, který včera úspěšné reprezentanty přijal na radnici.

Chválou nešetřil ani předseda ČMFS Pavel Mokrý. „Je to jedinečný úspěch. Český tým byl ve světovém finále naposledy před pětačtyřiceti lety,“ připomněl rok 1962 a stříbrné medaile Masopusta a spol. z Chile.

Český úspěch je podle něj důležitý pro celou Evropu. „Byli jsme nejlepší z týmů starého kontinentu. Od předsedy UEFA, pana Platiniho, už mi byl tlumočen vzkaz, že jsme celou Evropu skvěle reprezentovali,“ doplnil Mokrý.

Češi nestačili až na Argentinu a ve finále jí podlehli 1:2. Čtyři dny po prohře už měli aktéři skvělou náladu. „Ještě že jsme stříbrní. Jinak bych klukům na tréninku nemohl nadávat, že hrajou jako mistři světa,“ smál se trenér Soukup.

Už dnes se mladí Brňané zapojí do klubové letní přípravy. Delší volno si užije jen Mazuch. V italské Fiorentině, kam z Brna přestoupil, se musí hlásit až v úterý.

Ale pauza zřejmě čeká i Oklešťka. Spoluhráči mu po vítězné čtvrtfinálové penaltě radostí pochroumali rameno. „Musím do nemocnice, ale chci hrát co nejdřív,“ plánuje mladý fotbalista.