Asistenti odvolaného Svatopluka Habance se už naplno vrhli do práce a řídili úterní trénink. Celý tým se soustředil především na sebe a mediálnímu kontaktu se vyhnul.

Trenér Zbrojovky Brno Svatopluk Habanec.
Habanec ve Zbrojovce končí, hráče po výprasku na Hané stihly pokuty

Spoustu času na spekulace však měli brněnští příznivci. „Nechodil bych tak daleko a domluvil se s Miloslavem Machálkem. Udělal zázrak s Líšní, zachránil ji doslova z hrobníkovy lopaty, někoho takového bude Brno potřebovat…,“ měl jasno Přemysl Čech na facebooku klubu.

Dvě pozvánky do kádru lvíčat
Oba stále čekají na debut v kádru reprezentační jedenadvacítky, což se však může brzy změnit. I přesto, že Zbrojovka neprožívá dobré období, obránce Jakub Šural a záložník Miloš Kratochvíl dostali pozvánku do týmu „lvíčat“ od kouče Vítězslava Lavičky před nadcházejícím přípravným duelem proti Turecku 31. srpna na Strahově a následným vstupem do kvalifikace o mistrovství Evropy v roce 2019, který obstará duel proti Bělorusku 5. září v Jablonci.

Další čeští soupeři v kvalifikační skupině: Chorvatsko, Řecko, Moldavsko a San Marino

Jeden ze strůjců líšeňského zázraku Machálek se s týmem udržel ve třetí lize, i když po jeho nástupu v zimě měli Brňané pouze sedm bodů. „Nabídku jsem neobdržel, zatím nemám o čem polemizovat, ale je hezké, že fanoušci vyslovují mé jméno. Těší mě to, jde o ocenění mé práce,“ řekl Machálek.

Jeho spojení se Zbrojovkou není až tak utopické. „Svaťa Habanec mě poprosil o spolupráci se Zbrojovkou ohledně skautingu a v posledních dnech jsme to dolaďovali. Teď byl odvolán a tudíž uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ povídal kouč, který má odtrénovaný jeden prvoligový zápas ještě za tehdejší Synot, kdy převzal tým s Františkem Ondrůškem po odvolaném Radkovi Rabušicovi v roce 2003.

Machálek nyní vede i bývalé hráče Zbrojovky Davida Paška či Jana Malíka a Líšni se daří, z prvních třech duelů má dvě výhry a jednu remízu. „Momentálně se bavím tím, že chceme Líšeň ještě trochu víc pozvednout a doufám, že se nám to podaří. Mám rád výzvy, proto jsem bral v minulé sezoně už neřešitelnou situaci. Záchranu považuji za velký úspěch,“ mínil Machálek, jenž pracuje jako referent Olomouckého kraje a rád vzpomíná i na spolupráci a školu od Karla Brücknera, když byl šéftrenér mládeže v Sigmě.

Hovoří se i o dalším trenérovi z Hané Leoši Kalvodovi, který v podzimní části minulé sezony trénoval v první lize Mladou Boleslav a po jarní části skončil na lavičce druholigového Frýdku-Místku. „Nikdo mě neoslovil, ale samozřejmě za takovou šanci bych byl velice rád, protože pocházím patnáct kilometrů od Brna. Vyrůstal jsem ve Zbrojovce až do vojny, pak jsem odešel do Olomouce. Je to srdcová záležitost a furt mě to k Brnu táhne,“ přiznal devětapadesátiletý kouč.

Od vrcholového fotbalu si zatím dává pohov. „Určitě by mě ale zase táhl adrenalin ve vyšší lize, mám to rád. Pauza je už poměrně dlouhá. Teď maluju byt, večer budu hotový, takže jsem volný,“ smál se Kalvoda.

Martin Nečas.
Kometa nebo NHL? Rozhodne se až na kempu, je to padesát na padesát, tvrdí Nečas

Seznam trenérů, o kterých se mluví, čítá zhruba šest jmen. Machálka a Kalvodu doplňuje bývalý kouč Ostravy Vlastimil Petržela, František Komňacký z třetiligového Hodonína, František Straka či Martin Svědík, jenž nedávno opustil lavičku v Mladé Boleslavi.