Fotbal začal hrát ve třinácti letech ve Mšeně nad Nisou, později přestoupil do jabloneckého dorostu. V devatenácti narukoval do Dukly Praha. „Párkrát jsem se dostal i na lavičku prvního mužstva, ale hrával jsem jenom třetí ligu za béčko," vzpomíná na vojnu.

V roce 1975 se vrátil do Jablonce, kde si konečně zahrál první ligu. V týmu se potkal i s bývalými Zbrojováky Kopencem, Kuklou a Huščavou. Jenže nejvyšší soutěže si moc dlouho neužil, protože Severočeši sestoupili. Další rok se pral s Jabloncem o návrat mezi elitu, ale to už jednal se Zbrojovkou. „Jezdili se na mě dívat pánové Trnka s Nepalou. Na přestupu jsme se dohodli tuším po zápase v Bohumíně," přibližuje okolnosti svého přestupu.

Přesun do Brna nebyl úplně bezproblémový. Nejprve byl totiž jeho přestup zamítnutý a až později schválený v říjnovém přestupním termínu. Petrtýl byl oblíbenec trenéra Masopusta, drtivou většinu ligových zápasů odehrál právě pod ním. Jako levák byl předurčený pro hru podél levé lajny. „Začínal jsem jako levé křídlo, hodně jsem toho odehrál taky na levém kraji zálohy," doplňuje. V Brně bylo jeho místo v sestavě od začátku jasné levý bek.

Poprvé nastoupil v červeném dresu proti italské Perugii ve Středoevropském poháru. V lize si však na podzim zahrál jen necelou čtvrthodinku proti Prešovu. Jeho chvíle přišly na jaře, kdy Masopust řešil post levého obránce. Svoboda měl časté zdravotní problémy a s Klimešem si trenér příliš nepadl do oka. Ve 23. kole doma proti Žilině tedy dostal šanci Petrtýl a do konce sezony už do sestavy nikoho nepustil.

V Brně zažil Petrtýl jednoznačně nejúspěšnější období své kariéry. „Hrozně moc na to vzpomínám. Třeba zápas v Trnavě, kde jsme vybojovali titul, nebo Pohár mistrů s Dózsou Újpest a Wislou Krakov. To byly všechno super zápasy," vyzdvihuje zážitky.

Jenže po Masopustově odchodu se zhoršily nejen výkony týmu, ale i pozice levého beka ze severu Čech. „Už za trenéra Švece to nebylo ono, ale to jsem ještě hrával. Pak přišel Brückner a přešel na úplně jiný styl, ve kterém už pro mě nebylo místo. To už jsem chtěl jít pryč," dostává se ke konci ve Zbrojovce.

Pod Brücknerem už odehrál v Brně jen dva zápasy a na jaře se vrátil do druholigového Jablonce, s nímž pak zažil v létě 1986 pád do třetí ligy. Později ještě dlouho hrával v nižších soutěžích.

Jaroslav Petrtýl

Narozen: 26. února 1954 v Jablonci nad Nisou

Hráčská kariéra: Mšeno nad Nisou, LIAZ Jablonec, Dukla Praha B, Zbrojovka Brno

I. liga: 104 zápasů (Brno: 89/0)

Oblíbený post: levý obránce

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý - Štefan Pospíchal
Středa - Josef Pospíšil