Kemp je určený pro hráče od sedmi do čtrnácti let, proto někdejší nováčci dorostli mezi nejzkušenější účastníky. „Plno kluků říká, že se jim tu líbí a vrací se pravidelně. Na nich lze poznat, že už fotbal umí hrát. Jsou mezi nimi i tací, kteří na to zpočátku nevypadali,“ oceňuje Marek Polášek, jeden z koučů, který stál u počátku kempu.

Právě zkušený a neměnný trenérský štáb včetně realizačního týmu představuje důvod úspěšného kempu, na který rodiče své potomky rádi vozí každý rok. „Jsme spolu už několik let, trenéři, organizační tým nebo zdravotnice jezdí od prvních ročníků, maximálně se doplní o jednu, dvě nové tváře. Je to zaběhnuté,“ sděluje Čejka.

Alvin Fortes (vpravo) na tréninku Zbrojovky.
Nizozemec Fortes patří Zbrojovce, Brigant odchází do Trnavy

Hlavní postava trenérské sestavy je bývalý hráč Zbrojovky Pavel Šustr, který odehrál 118 utkání v nejvyšší české soutěži a nyní plní roli asistenta kouče u národního týmu do dvaceti let. Také další trenéři mají zkušenosti ze Zbrojovky Brno a krajských výběrů.

Fotbalový kempKemp Petra Švancary měl první ročník v roce 2011, letos se uskutečnil už posedmé. Pravidelně má dva turnusy, v každém se sejde přibližně šedesát dětí ve věku od sedmi do čtrnácti let. Program vedle trénování zahrnuje také různé soutěže, návštěvu koupaliště nebo výuku angličtiny.

První turnus se uskutečnil minulý týden, druhý začal v neděli a končí v pátek. Na každém se vystřídá přibližně šedesát dětí. „Rozdělíme je na dvě poloviny a každá má tři skupiny podle věku, cvičení přizpůsobujeme věkové kategorie,“ popisuje další z trenérů Radim Bubeníček.

Mladší fotbalisté pilují především základní dovednosti. „Dělají spíš drilová cvičení, opakují techniku, hru jeden na jednoho, střelbu, vedení míče, ale všechno formou her nebo honiček, aby je to bavilo. U starších se zaměřujeme na různé detaily jako první dotek s balonem, vnímání prostoru,“ přibližuje Bubeníček.

Úroveň kempu povyšuje zázemí rosického stadionu, které nabízí dvě hřiště, další s umělou trávou, saunu, vířivku, posilovnu a ubytování s restaurací. „Děti baví, že jsou na kempu, nebydlí v pětihvězdičkovém hotelu. Necháváme je, aby si nějaké věci zařídily samy, a rodiče vítají, že mají takové podmínky“ doplňuje Polášek.

Tomáš Čožík.
Ivančice srazila ztráta nenahraditelného kanonýra Čožíka

Tradiční zpestření přináší trénink s prvoligovými fotbalisty Zbrojovky. Tentokrát Petr Švancara přivedl například Tomáše Pilíka, Ladislava Krejčího a Tomáše Jablonského. „Švanci kluky osloví a přijedou, přestože mají třeba jediný volný den v týdnu. Pro děti to je velký zážitek, autogramiáda trvala skoro hodinu, ale hlavní náplň kempu jsou kvalitní tréninky,“ připomíná Čejka.

Zájem dětí, kteří přijíždí nejen z Moravy, ale někteří také ze Slovenska, převyšuje kapacitu turnusů, ale pořadatelé od dalšího rozšíření upustili. „Pro tento kemp jsou stěžejní trenéři. Sehnat šest kvalitních trenérů ve druhé polovině července, kdy začínají přípravy v klubech, je obtížné. Kdybychom otevřeli třetí turnus, ztratí kemp na kvalitě, což nechceme,“ vysvětluje Čejka.

Trenér Miloslav Machálek.
Fotbalové Líšni se ulevilo. Základní kámen záchrany u týmu pokračuje