Rozlučkový zápas fotbalového útočníka Petra Švancary s profesionální kariérou sliboval díky dobře známému šoumenství hlavní hvězdy výbornou zábavu, což se v sobotu odpoledne na napěchovaném brněnském stadionu za Lužánkami potvrdilo. Bývalý forvard Zbrojovky nepotřeboval moderátora, díky své výřečnosti roli zvládl téměř sám.

A když zrovna nepoužíval slova, předváděl se na hřišti hned svůj první gól v zápase vstřelil z penalty, pro kterou si sám došel. A stoprocentní určitě nebyla…

O pobavení brněnského publika, které vytvořilo fantastickou atmosféru, se ale staraly i další hvězdy. Které momenty zůstanou v myslích diváků nejdéle?

SUPERMAN. Švancara ohromil diváky už velkolepým přivítáním. Oblékl se do vlajky v brněnských barvách, už půl hodiny před výkopem se ujal mikrofonu a začal představovat všechny hráče, které na rozlučku pozval. Nucenou přestávku musel udělat u jmen Milana Pacandy a Jana Marošiho, protože diváci začali vyvolávat jména obou bývalých opor Zbrojovky. „Cítil jsem mráz v zádech," připustil Pacanda.

HYMNA. Švancara těsně před startem utkání nabídl, že slavnostní utkání si možná zaslouží zazpívat hymnu. Mikrofon vložil do rukou zpěváka Vojtěcha Dyka, jenže ten se k písni Kde domov můj nedostal. Tribuny totiž začaly zpívat lidovou píseň Morava, krásná zem.

ČIŠO, BOJUJ! Den před zápasem Švancara oznámil, že na jeho utkání přijede i obránce fotbalové Plzně Marián Čišovský. Slovenský zadák bojuje s nevyléčitelnou chorobou a podpory tisíců fanoušků se mu dostalo už při oslavách mistrovského titulu Viktorie. V poločase mu předaly energii pokřikem „Čišo bojuj" také brněnské Lužánky. „Pozval jsem ho. Věděl jsem, že je bojovník a na takovou akci přijede rád. V tuto chvíli už nemá co ztratit a chce povědomí o nemoci co nejvíc šířit. Přistupuje k tomu zdravě, nechce zalézt před světem a schovávat se," vysvětlil bývalý brněnský útočník Luděk Zelenka.

HERCI V AKCI. Pověsti baviče dostál na stadionu za Lužánkami také herec a režisér Jakub Kohák. Když vstřelil gól, ihned svlékl dres a točil s ním nad hlavou, jako kdyby rozhodl finále mistrovství světa. Následovala samozřejmě žlutá karta. „Vůbec mě nemrzí, dostávám za ni bonusy," vtipkoval herec, který si zahrál také v seriálu z fotbalového prostředí Okresní přebor. Jindy na sebe upoutal pozornost, když naznačil úder loktem do tváře Vojtěcha Dyka. Ten bleskově zareagoval věrohodnou simulací.

KROUPŮV REPARÁT. Legendární brněnský šutér Karel Kroupa v roce 1978 v posledním kole první ligy s Duklou Praha nedal penaltu a Zbrojovka prohrála 0:1. Na Švancarově exhibici měl pokutový kop slíbený a proměnil. „Podobnou atmosféru jsem zažíval v kariéře často. Byli jsme zvyklí na návštěvy od 25 tisíc diváků výš. Akce překonala moje očekávání. Myslel jsem si, že přijde maximálně deset tisíc diváků," řekl Kroupa.