Třinecký rodák přišel do Brna po vojně ve Znojmě a v klubu vydržel necelých sedm sezon. Do první ligy naskočil už za trenéra Uličného v sezoně 1995/1996, kdy stihl odehrát devět zápasů. Pravidelným mužem základní sestavy se stal ale až o tři roky později pod vedením Karla Jarůška, který z něj dokázal dostat to nejlepší.

V brněnském dresu si Zbončák zahrál i Pohár UEFA, ale na své dva starty asi nevzpomíná v nejlepším. Na podzim roku 1997 nastoupil nejprve v prvním kole na hřišti litevského Inkarasu Kaunas, kde svěřenci trenéra Večeři překvapivě prohráli 1:3, a pak jako náhradník naskočil do zápasu s Rapidem Vídeň, z něhož „bobíci" odjížděli s výpraskem 1:6. Coby hráč Zbrojovky si Zbončák připsal i svůj jediný oficiální reprezentační zápas, i když jen za tým do jedenadvaceti let. V roce 1996 odehrál poločas v Dánsku, když na hřišti byli v domácím dresu Grönkjaer, Jörgensen či Rommedahl.

Na začátku roku 2001 měl jít do Drnovic výměnou za Bronislava Červenku, ale tato rošáda se nakonec neuskutečnila. Místo toho putoval za rok do Liberce, s nímž získal titul mistra ligy. V té době byl dokonce v hledáčku reprezentačního kouče Brücknera a za velké peníze, v médiích se spekulovalo o částce 23 milionů korun, jej koupila pražská Sparta.

A po necelém půlroce v novém klubu se Zbončák radoval už ze svého druhého mistrovského titulu. Po roce na Letné jej angažovalo bohaté Dynamo Moskva. Když byl ale český trenér Jaroslav Hřebík z ruského klubu vyhozen, skončili i čeští hráči, kteří v té době v Dynamu hráli.

V srpnu 2004 získala Zbončáka pražská Slavie. V Edenu vydržel rok a půl a v zimě 2006 zamířil do tehdy prvoligového Mostu. Poté následovalo krátké angažmá v řeckém Iraklisu Soluň a pak návrat do Čech, konkrétně do Hradce Králové. Tam před sezonou 2008/2009 skončil a zakotvil ve střížkovské Bohemce. Po krátkém návratu do rodného Třince nastupuje od roku 2010 za divizní Dobrovice.

Martin Zbončák

Narozen: 21. července 1975 v Třinci

Hráčská kariéra: Třinec, Znojmo, Brno, Liberec, Sparta, Dynamo Moskva, Slavia, Most, Iraklis Soluň, Hradec Králové, Bohemians Praha, Dobrovice

1. liga: ČR 242 zápasů, 16 gólů (z toho Brno: 122/4), Rusko 14/2, Řecko 11/0

Reprezentace: U21 1/0

Post: levý obránce nebo záložník

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pátek
Sobota