Patřili mezi hlavní čtyři hnací ústrojí podzimní jízdy. Teď ale hrozí, že místo nich pojede fotbalová Zbrojovka při začátku jarní části první ligy jen na rezervu.

Brněnští fotbalisté nastoupili do sobotní generálky na start nejvyšší domácí soutěže, který je čeká za šest dnů doma proti Plzni, bez čtveřice nejvytíženějších hráčů první poloviny sezony. Při porážce 1:2 v polské Vratislavi scházeli na hřišti obránce Luděk Pernica, záložníci Pavel Mezlík, Milan Lutonský a Pavel Zavadil, kteří na podzim dohromady odehráli 5454 minut.

První dva proti Západočechům určitě vyřadí karetní tresty. Druhou dvojici zase trápí svalové potíže a je otázka, zda se stihne dát do pondělí do pořádku. „Trenérovi tuto situaci nezávidím. Jejich absencí bude na hřišti chybět kvalita," přemítá o současné situaci Zbrojovky její bývalý elitní střelec Libor Zelníček.

Brněnský kouč se s absencí vykartovaných hráčů už smířil. V případě zraněných ale doufá ještě v obrat situace. „O Pernicovi s Mezlíkem jsme věděli dopředu. U ostatních věřím, že se situace zlepší a aspoň jeden z nich do zápasu zasáhne," přeje si Petr Čuhel.

Podle Zelníčka má Zbrojovka největší ztrátu ve tvořivém záložníkovi Zavadilovi. „Zde vidím největší problém. Bojím se, že jej nikdo v roli špílmachra nenahradí. Musí se rychle uzdravit. Bez něj to nevidím s Brnem moc dobře," obává se. O to víc, že ani zimní posila Tomáš Frejlach kvůli zraněnému kotníku nemůže zaplnit Zavadilovo místo v sestavě.

Na jeho „generálském" postu si tak v Polsku odbyl premiéru Petr Glaser. „Nebylo to pro mě nic mimořádného. Sice jsem teď častěji hrával na kraji zálohy, ale střed mi víc vyhovuje," říká čtyřiadvacetiletý hráč, kterého v 71. minutě vystřídal Lamine Fall.

Zelníček je ale za plnohodnotné náhrady nepovažuje. „Glaser patří spíš na kraj, Fall má zase nohy tlusté jako moje ruce. Musí ještě tak deset kilo přibrat," je skeptický bývalý útočník.

K úplné spokojenosti s brněnským výkonem bez podzimních opor měl daleko i trenér Čuhel. „Dostali příležitost ti hráči, co mají šanci nastoupit proti Plzni. Každý měl šanci se porvat o svoje místo. Na ligu by nám takový výkon nestačil. Musíme ještě zapracovat na koncentraci a plnění herních úkolů," naznačil kouč po podzimu sedmého celku nejvyšší domácí soutěže.

CHYBĚJÍCÍ OPORY

Hráči Zbrojovky s nejvíc odehranými minutami v podzimní části první ligy:

1440 minut: Luděk Pernica

Střední obránce nezasáhne do pondělního duelu s Plzní kvůli čtyřem žlutým kartám. Na jeho místo nastoupí pravděpodobně Muamer Avdič nebo Josip Šoljič.

1421 minut: Pavel Zavadil

Špílmachra týmu trápí svalové problémy, kvůli kterým nastoupil v přípravě naposledy 8. února. Pokud se nedá dohromady, jeho dirigentskou roli by měl proti Plzni převzít Petr Glaser.

1300 minut: Milan Lutonský

Rychlonohý záložník absentuje od začátku února také se svalovými potížemi. Na jeho pozici na kraji středové řady jej v případě nouze zastoupí Martin Husár.

1293 minut: Pavel Mezlík

Čtvrtý nejvytíženější brněnský hráč přijde o duel s Plzní kvůli červené kartě. Jeho místo v sestavě zaplní asi Daniel Přerovský nebo Mohamed Traoré.