Před startem jara drželi fotbalisté Zbrojovky na čtrnácté příčce jen šestibodový odstup od sestupové pozice. Pět kol před koncem letošního druholigového ročníku se vyhoupli už na pátou příčku a ztrácí čtyři body na druhé místo zaručující návrat do nejvyšší soutěže.

Na něm se nachází Jihlava, kterou Brňané hostí za tři týdny na Srbské. Blíží se hollywoodský happyend původně utopického příběhu? „Už na začátku jara jsem předpovídal, že Zbrojovka postoupí. Ostatní se mi smáli a vidíte? Vypadá to, že se návrat do ligy může povést," povídá legendární hráč brněnského klubu Jindřich Svoboda, střelec zlatého finálového gólu z olympiády v Moskvě 1980.

Když Zbrojovka udrží stávající fazonu, pravděpodobně se po roce vrátí zpět mezi českou elitu. Na jaře ztratila pouze čtyři body za dvě remízy, neprohrála už jedenáct utkání v řadě. Její úkol zní jasně. „Když vyhrajeme zbývajících pět zápasů, postup reálný je. Pokud máme šanci jít nahoru letos, musíme se o to poprat. Ani za rok nebude druhá liga jednodušší, teď máme vše ve svých rukách," uvědomuje si hnací motor brněnské zálohy Václav Koloušek.

Vidinu návratu už si připouští také brněnský kouč Petr Čuhel. „Svými výkony jsme se sami pasovali mezi postupové adepty a byli bychom alibisté, kdybychom roli nepřijali," uznal trenér.

Zbrojovka v posledních pěti kolech změří síly se třemi celky z horní poloviny tabulky Zlínem, Jihlavou i Karvinou. „Brno porazilo Bohemians na jejich hřišti, remizovalo v Ústí, proč by neuspělo s těmito týmy? S Jihlavou a Karvinou čekají Zbrojovku rozhodující utkání. Když je zvládne, bude šance hodně veliká," podotýká zbrojovácký mistr ligy z roku 1978 Svoboda.

Jihomoravané nedělní domácí bitvou s rezervou pražské Sparty odstartují anglický týden. Příští středu pak hrají ve Zlíně a v neděli hostí Jihlavu. „Stejně jako hokejisty Komety nás teď čeká play off. Nesmíme klopýtnout a soupeři před námi snad ještě nějaké body ztratí," doufá Koloušek. „Bude to už i nápor na psychiku, ale pokud všichni přistoupíme k utkání zodpovědně a nic nepodceníme, bude to dobré. Nemůžeme si hrát na fotbalisty, to je začátek konce. Utkání ubojujeme," dodává.

Bývalý záložník Sparty, Slavie nebo Liberce varuje už před nejbližším soubojem. „S béčkem Sparty už každý vidí tři body, ale z vlastní zkušenosti vím, že taková utkání bývají nejtěžší. Daleko lépe se nám bude hrát se Zlínem nebo Jihlavou, kdy nás přijde podpořit víc diváků. Spartu musíme zvládnout za každou cenu," burcuje pětinásobný reprezentant, který v dubnu oslavil šestatřicáté narozeniny.

Postup do Gambrinus ligy může Zbrojovce v případě souběhu okolnosti zaručit i umístění mimo první dvě příčky. Z mužstev před Brnem totiž splňuje svazové podmínky pro udělení prvoligové licence v případě stadionu pouze Jihlava. Ústí nad Labem vede soutěž s desetibodovým náskokem, ovšem teprve před pár dny dostalo licenci aspoň na druhou ligu. O případném povolení pro nejvyšší soutěž rozhodne ligové shromáždění v polovině června.

Zázemí nemá ani Bohemians Praha, ovšem majitel střížkovského klubu Karel Kapr prohlásil, že peníze na nejvyšší soutěž zajistí a klub může hrát na Žižkově nebo v Edenu. Svazové podmínky nesplňují ani čtvrtý Sokolov a šestá Karviná. „V Česku se může stát všechno a nejhorší je, že pořád není nic dané a nevíme, na čem jsme. Pořád musíme počítat s administrativními možnostmi," kroutí hlavou Koloušek.

Zbrojovce hraje do karet povedené jaro, kdy v devíti kolech dostala jen pět branek, a dává zapomenout na čtrnáctou příčku po skončení podzimu. „Kádr se víc stabilizoval, tým se spoléhá na pevnou obranu, velice dobře se jeví stoper Šoljič. Jen mi schází nějaký střelec, který nasází za sezonu dvanáct čtrnáct gólů, takový hráč sám udělá deset bodů. Teď se Zbrojovka spoléhá na defenzivu a nějaký ušmudlaný gól vždycky dá," usměje se Svoboda.

Los Zbrojovky

6. května: Brno – Sparta B (17.00)

9. května: Zlín – Brno (17.00)

13. května: Brno – Jihlava (17.00)

19. května: Karviná – Brno (17.00)

16. května: Brno – Most (17.00)