Šanci dostanou už v páteční domácí bitvě s Jihlavou. „Dáme přednost hráčům, s nimiž dál počítáme, na úkor těch, kterým končí smlouva," potvrdil Deníku Rovnost brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Kontrakt na konci června vyprší několika fotbalistům kádru, mezi nimi například srbskému forvardovi Miroslavu Markovičovi. Hostování ze Sparty zase končí Janu Sýkorovi. Pouze na jaro se po svém příchodu dohodl i bývalý slovenský reprezentant Kamil Kopúnek. „S některými hráči už jsme se domluvili na prodloužení, s jinými ne, zatím konkrétní nebudu," pronesl Kudela.

Víc prostoru tak v následujících zápasech patrně dostanou Stanislav Vávra, Milan Lutonský, Josef Čtvrtníček či Tomáš Brigant. „Doteď jsme hráli ještě na krev, teď už máme víc klidu a někteří hráči dostanou víc šancí. Máme představu, s kým počítáme," podotkl Kudela.

Ovlivní sestavu

Podle klubové strategie tak brněnský kouč Václav Kotal vybere sestavu. „Jako trenér chci vždy postavit co nejlepší mužstvo, ale jsem zaměstnanec klubu. O sestup už nehrajeme a chápu, že si vedení musí vyhodnotit, se kterými hráči počítá do příští sezony a se kterými se rozloučí," pravil šéf brněnské lavičky.Pro zvětšení klikněte.

Pro jedenáctý celek tabulky už není nejdůležitější konečné umístění v soutěži, ale prověření kvalit hráčů širšího kádru. „Ani trenér ve Spartě nemá volnou ruku. Každý nemá za zády Křetínského (majitel Sparty – pozn. red.), který dá dvě stě milionů ročně a vykryje propady. Musíme pracovat ekonomicky a pro mě není problém to pochopit," sdělil Kotal.

Zbrojovka má za sebou těžkou sérii s účastníky evropských pohárů, kterou zakončila porážkou 0:4 se Spartou. Kotal chtěl ze čtyř zápasů vytěžit víc. „Skóre 1:9 pro nás není dobré, ukazuje velké problémy proti kvalitním mužstvům, největší vidím v zakládaní postupného útoku. V tabulce pravdy však máme kladný bod, což pokládám za úspěch," hodnotil.

V pátek s Vysočinou odstartuje Brno duely s tabulkovými sousedy. „Viděl jsem poslední dvě utkání Jihlavy a překvapila mě velmi dobrou organizací hry i kvalitou útočné fáze. Pouze zodpovědný výkon v obraně a odvaha v ofenzivě povedou k domácímu úspěchu v derby," dodal Kotal.

Jihlava neprohrála posledních sedm venkovních utkání. „Rádi by᠆chom prodloužili naši úspěšnou bilanci," uvedl jihlavský kouč Luděk Klusáček.