Čísla mluví jasně. Na třetí „postupovou" příčku potřebují fotbalisté Zbrojovky v posledním druholigovém kole vyhrát s Mostem. A zároveň musí Sokolov odjet s prázdnou z Táborska. Při takové konstelaci se Brňané díky lepším vzájemným zápasům posunou před Baník.

Jelikož vedoucí tým soutěže Ústí nad Labem podle všeho neobdrží prvoligovou licenci, doprovodí Jihlavu o patro výš bronzový celek druhé nejvyšší soutěže. „Samozřejmě se o tom bavíme. I vedení klubu nám naznačilo, že máme velkou šanci na postup, když skončíme třetí," pronesl před dnešním duelem brněnský záložník Pavel Mezlík, který se po svalovém zranění vrací do základní sestavy.

Bez licence

Naděje Zbrojovky žije, i pokud zůstane na čtvrté příčce, protože Sokolov zatím rovněž neobdržel prvoligovou licenci kvůli nevyhovujícímu stadionu. „Nikdo pořádně neví, jak to je. Pomalu to neví ani na svazu," nechápal Mezlík.

Ani po posledním kole tak nejspíš nebude jasné, zda se Zbrojovka do nejvyšší soutěže opět po roce vrátí. Rozhodne až ligové shromáždění. „Nechceme se věnovat jiným věcem než abychom se dobře rozloučili s fanoušky výhrou nad Mostem. Další věci neovlivníme. Jen to, jestli budeme hrát dobře," uvedl brněnský trenér Petr Čuhel.

Porážkou v Mostu 0:1 zahájila Zbrojovka druholigový ročník, se stejným soupeřem ho v sobotu od pěti hodin odpoledne ukončí. Baník přijede s vizitkou týmu, který v posledních třinácti zápasech získal 26 bodů. „Jarní stabilizované výkony staví Most na naši úroveň, bude to pro nás jeden z nejtěžších soupeřů. Vedle zajímavých mladíků má v kádru i dost zkušených hráčů," ohodnotil protivníka Čuhel.

Brno na jaře prohrálo jen s Jihlavou, proti Mostu jí bude chybět vykartovaný bek Pašek a otazník visí i nad obráncem Šímou. Záložník Lutonský zase zamířil na kvalifikaci o mistrovství Evropy s reprezentací do devatenácti let.

Před domácími příznivci uzavře druholigovou sezonu také Znojmo, které v sobotu od pěti hodin odpoledne hostí rezervu pražské Sparty. „Chceme se rozloučit výhrou. O nic už nejde, takže by diváci mohli vidět otevřený fotbal bez taktizování a snad i hodně branek," uvažoval znojemský kouč Bohumil Smrček.

Vítězstvím může Znojmo vylepšit historickou jedenáctou příčku ze sezony 1992/1993, ale neokusilo jej už deset kol. „Podle tabulky narazíme na poslední celek, ale Sparta neprohrála už šest kol. Její forma není náhoda, kdyby si tým takto sedl dřív, rozhodně se zachrání," uznal sílu soupeře Smrček.