Kulisa stísněné vršovické chlouby překoná dojmy z mnohem větších a modernějších arén. „Hrávali jsme tam derby a Ďolíček byl vždy nacpaný. Atmosféru umocňoval i bezprostřední kontakt s diváky," vybavuje si brněnský trenér Václav Kotal, který proti klokanům nastupoval v dresu pražské Sparty.

Hrdí příznivci klubu chystají soupeřům tradičně zelenobílé peklo. „Fanoušci jsou pro domácí hráče obrovský doping. Vymačkají pak ze sebe maximální nasazení a tempo, nedovolí si nic nedohrát. Žádnému soupeři se tam nehraje dobře," podotýká Kotal.

Na klokaní vřavu ve stánku, který se slavnostního otevření dočkal už před 81 lety, se mohou v neděli „těšit" i jeho svěřenci. Zbrojovka od pěti hodin odpoledne uzavře v Ďolíčku podzimní část sezony. „Každý tým se snaží využít domácí prostředí, ale pro Bohemku to platí dvojnásobně. Vysoká a strmá hlavní tribuna je dva metry za lajnou a pověstný kotel za brankou vytváří tlak na hostujícího brankáře," popisuje brněnský obránce Tomáš Janotka, který v Ďolíčku hrál s Olomoucí.

Před úzkým prostorem za postranními lajnami varuje brněnský trenér. „Míč je hned ve hře a každý aut může být nebezpečný. Hráči se musejí neustále soustředit, aby je soupeř nepřekvapil rychlým rozehráním," upozorňuje.

Nenávistného přijetí se však brněnští fotbalisté obávat nemusejí. „Fanoušci tam nejsou nevraživí, vytvářejí i v nevelkém počtu fotbalovou atmosféru, která je pro každý tým dobrá," povídá Janotka.

Venkovní mizérie

I když klokani v Ďolíčku letos prohráli pouze dvakrát, mají po Slavii druhou nejhorší domácí bilanci. Jenže Zbrojovka venku naposledy zvítězila v srpnu 2012 v Plzni a letos uhrála jen dva body. „Musíme se domácímu celku vyrovnat v nasazení a důrazu, jinak nemáme šanci," ví Kotal. Ten před posledními dvěma duely vyhlásil tříbodový plán. „Po porážce s Plzní nám nezbývá než výpadek napravit," říká.

Brňané z posledních osmi duelů na hřišti Bohemians vyhráli jediný před jedenácti lety. Teď soupeře dělí bod. „Je to poslední kolo a každý musí jít na krev. Nemáme se na co šetřit. Nesmíme podlehnout prostředí a musíme bodovat," burcuje Janotka.

Pražané čekají na vítězství už sedm kol, ve kterých vstřelili pouze tři branky. „Tíží nás koncovka. Musíme zvednout hlavu a udělat všechno pro to, abychom utkání s Brnem zvládli," hlásí trenér pražského celku Jozef Weber.