Zatímco spolupráce s druholigovým Znojmem zachránila Rosice ve třetí lize, klub z Komárova před koncem sezony partnerství raději odřekl. „S nimi jsme vyhráli snad jen jednou. Nepatří do našeho klubu, takže při výkonu ze sebe nevydají nic navíc," naznačil tehdy kapitán Sparty David Lang.

Vázla domluva. Fotbalisté Zbrojovky chodili na divizní zápasy bez jakékoli koncepce. „Pokud má takový projekt fungovat, oba celky spolu musí komunikovat. I pro hráče je lepší, když si zahraje nižší soutěž, než aby seděl na lavičce," prohlásil trenér Bohumil Smrček.

Ten v uplynulé sezoně posílal ze svého Znojma hráče do Rosic, v té nadcházející se bude jakou stratég Líšně v divizi opírat třeba i o prvoligové hos­ty.

Zbrojovka si původně představovala svoji farmu v jednom z klubů třetí ligy. Blízké Rosice však zůstaly věrné Znojmu. „S jejich předsedou Fukanem jsme se nedomluvili. Kvůli soutěži juniorek rušíme dorost do osmnácti let, tak aspoň nebudou mít mladíci tak složitý přechod do mužské soutěže," hledal Kudela výhodu ve spolupráci s účastníkem čtvrté nejvyšší soutěže.

Líšeň po pádu z MSFL přitom kdekdo viděl v existenčních problémech. „Ty nehrozí. Nakonec se nám až na tři hráče podařilo všechny udržet, dva další navíc prodloužili hostování. Je jednodušší půjčovat si hráče ze Zbrojovky, než je shánět na přestup nebo hostování," povídá manažer Líšně Michal Král.

Aby jeho klub nedopadl jako brněnská Sparta si vzal na starosti přímo Kudela. „K fungování je potřeba nastavit principy. Když Spartě teklo do bot, najednou tam přišel tým plný Zbrojováků. A prohrálo se. Obě strany teď přesně vědí, jak bude projekt fungovat," podotkl brněnský sportovní ředitel.

„Musí se na to jít velice citlivě. Já věřím, že podmínky jsou nastavené tak, aby z toho měla prospěch Zbrojovky i naše mužstvo," dodal Smrček.

projekt farem

- Rozjel se v uplynulé sezoně.

- Profesionální klub může mít od farmu ve třetí lize nebo divizi za předpokladu, že v této soutěži nehraje jeho B tým.

- Z profesionálních týmů můžou přijít na libovolný zápas maximálně dva hráči z jedenáctičlenných soupisek A-týmu.

- Pohyb fotbalistů mimo soupisku je neomezený, ale jen směrem dolů. Hráči z amatérského klubu nemohou posílit profesionální tým. bez přestupu či hostování.

- Hráči z vysílajícího klubu nesmí nastupovat za B-tým přijímacího klubu.

- V prvním roce se do projektu zapojilo 38 klubů od první ligy po divize.