Jihomoravskému celku se tak sázka na cizince vyplácí. „Do české ligy přicházejí zahraniční hráči, kteří jsou levnější než čeští fotbalisté stejné úrovně," objasňuje sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela, který se v roce 1996 podílel na příchodu Chorvata Sladana Ašanina do Slavie.

Největší dovoz do nejvyšší české soutěže zajišťují země bývalé Jugoslávie. „Vyrůstají tam talentovaní hráči, kteří jsou nejspíš i díky náročnějším podmínkám na sebe tvrdší a v porovnání s českými fotbalisty ve stejném věku vyhranější. Mají větší perspektivu dosáhnout evropských kvalit. Podívejte se na Edina Džeka," připomíná Kudela bosenského útočníka, který z Teplic doputoval až do Manchesteru City.

Fotbalisté ze země bývalé Jugoslávie dostávají příležitost i v kádru prvoligového nováčka ze Znojma, do kterého patří bosenský záložník Emir Zeba a srbský útočník Miloš Reljič. „Snaží se, protože se chtějí zviditelnit. Ideální je, když takový kluk přijde už v dorosteneckém věku, klub ho vychová jako v našem případě Avdiče, pak ho prodá a vydělá na něm," popisuje znojemský trenér Leoš Kalvoda. „Je to o skautingu a k nám nechodí takoví hráči jako do Sparty či Teplic," dodává.

Rozhoduje nižší cena

O příchodu cizinců rozhoduje většinou nižší cena. „Třeba Traoré už je nyní ligový hráč a jeho pořizovací cena byla menší než u srovnatelných českých fotbalistů. Cizinci mají skromnější požadavky," doplňuje Kudela.

Vedle fotbalistů z Balkánu se do první ligy stěhuje stále víc Afričanů. Válí především teplické posily Litsingi z Konga, Salami z Nigérie a Nivaldo z Kapverd. „Ti se mi velmi líbí, soutěž oživili. Rozdíl oproti českým fotbalistům je především v práci s míčem, fotbalisté tmavé pleti mají mnohem větší pohybový rozsah, my jsme takoví tvrdší," usměje se Kalvoda.

Problém některých cizinců spočívá v rozdílné mentalitě. „Někteří hráči víc dřou, jiní jsou lenošnější, ale jde o povahu jednotlivců. Není dobré, když je v týmu víc cizinců než dva či tři. Jinak vytvoří menší komunitu," pronesl znojemský záložník Radek Buchta.

Dávku nepřizpůsobivosti předvedl ve znojemské kabině arménský záložník Edgar Malakjan. „Přišlo mi, že neměl zrovna chuť zapadnout do týmu. Možná je z Plzně zvyklý na jiné podmínky, ale působil tak, že je ve Znojmě za trest," popisuje Buchta. „Když se hráčům z Balkánu daří, hned vyrostou, na kritiku jsou zase hákliví," podotýká brněnský ředitel. Zahraniční fotbalisty doporučují manažeři. „Po letech zkušeností už vím, komu věřit. Některé kluby mohou vymáhat přemrštěné výchovné. Na dévédéčka nespoléhám, každého na něm lze sestřihat tak, že je hned na prodej do Bayernu Mnichov," hlásí Kudela.