Déšť. Jeden z největších nepřátel návštěvnosti fanoušků na fotbale. Brněnská Zbrojovka se mu od příští sezony postaví. Klub chce zastřešit nekrytou západní tribunu, která před vlivy počasí ochrání až pět tisíc příznivců.

Podle informací Deníku Rovnost se zastřešení týká sektorů J, K, L, M Městského stadionu v Srbské ulici. „Je to naše vize. Chceme požádat město jako vlastníka stadionu o investiční dotaci. Dolaďujeme technickou dokumentaci," potvrdil majitel brněnského klubu Václav Bartoněk.

Tribunu podle vznikajícího plánu zakryje jednoduchá demontovatelná konstrukce. „Půjde o dočasnou stavbu. Pokud se do pěti a víc let postaví nový stadion, střecha se může rozebrat a umístit na jiné sportoviště," dodal Bartoněk.

Takovou novinku vítají také příznivci brněnského klubu. „Určitě to je příznivá zpráva pro fanoušky, jako jsem já, protože většinu domácích zápasů trávím na nekryté tribuně. Otázka je, kolik střecha bude stát," poznamenal dlouholetý příznivec Zbrojovky Jaromír Navara.

Cenu zatím ani klubový boss nezná. „Chceme řešení za co nejméně peněz a věřím, že s městem najdeme společnou řeč," doufal Bartoněk.

Kvůli licenci

Klub totiž zastřešení potřebuje. Nejen ke zlepšení komfortu diváků. Hlavně předejde možným nedostatkům při udělování licence pro nejvyšší soutěž na sezonu 2015/2016. Fotbalová asociace České republiky patrně zpřísní kritéria pro prvoligové stadiony a bude požadovat zastřešení dvou třetin kapacity.

Aréna v Srbské ulici nabízí 10 785 míst k sezení. „Jde o rizikový prvek k udělení licence. Jestli jej nezačneme řešit hned, za rok už budeme muset. Chceme předejít budoucím hrozbám," vysvětluje majitel Zbrojovky.

Na tvrdé požadavky pro udělení prvoligové licence už doplácí ostravský stadion Bazaly, jehož kapacitu musí Baník snížit ze 17 372 na 8800 míst. A všechna k sezení. „Věděli jsme sice, že k nějakému snížení kapacity dojde, ale tolik jsme nečekali," přiznal majitel Baníku Petr Šafarčík.

Zbrojovka chce tribunu zastřešit do konce podzimní části nadcházející sezony. „V dubnu se udělují licence na další ročník, už chceme být připravení," sdělil Bartoněk. Společně se zastřešením plánuje brněnský klub také zvýšení kvality občerstvení a vylepšení rodinného sektoru.

Navara se však obává, že úpravy předznamenají setrvání v neoblíbeném královopolském areálu. „Každý rok se hlavně před volbami mluví o návratu za Lužánky, jenže když se budou dávat peníze do Srbské, do Lužánek už je nikdo nedá. Stejně jsem se smířil s tím, že Zbrojovka zůstane na Srbské," uvedl fanoušek.

Příští rok stadion v Srbské ulici poslouží jako tréninkové středisko pro účastníky mistrovství Evropy do 21 let, což vyžaduje rekonstrukci šaten, sociálních zařízení nebo regenerace podle požadavků Evropské fotbalové federace UEFA. Především z jejích peněz klub úpravu zaplatí.